Slovenija
18 ogledov

Mariborski zdravniki bodo stavkali

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Mariborski zdravniki nameravajo izvesti opozorilno stavko. Opozoriti želijo na nezadovoljstvo zaradi spremembe plačila dežurstev.

Zdravniki v UKC Maribor nameravajo 10. marca opozorilno stavkati. Kot je danes povedal vodja sindikata Fides v UKC Maribor Boris Rižnar, hočejo s tem opozoriti na nezadovoljstvo zaradi spremembe plačila dežurstev, ki jih je prinesel pravilnik o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva.

A stavkali bodo le, če se vodstvo bolnišnice o tem še naprej ne bo želelo pogovarjati. Doslej pripravljenosti za začetek pogovorov ni bilo, dodaja Rižnar.

Kot je dejal, se je v odsotnosti obolelega direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca danes vendarle slišal s strokovno direktorico Darjo Arko. Rižnar za nastalo težavo ne vidi druge možnosti kot nadurno plačilo. Pravi, da nujne operacije zaradi nesoglasja zdravnikov za nadurno delo trenutno še ne odpadajo, saj zagotavljajo nujno medicinsko pomoč v obliki rednega dela. Posledično pa odpadajo operacije v rednem programu.

Na resnost razmer opozarja tudi strokovna direktorica, ki dodaja, da zaradi umika soglasij za dežurstva že prihaja do izpada programa. Zato so se zatekli k uvedbi turnusov. Po njenih navedbah so najbolj kritične razmere v anesteziji in rentgenologiji.

Podpiramo vodstvo bolnišnice, da je dežurstva organizirala tako, kot so zdaj,” je na seji sveta zavoda Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor pojasnila Marjetica Mahne, predsednica sveta zavoda. Predstavniki sveta zavoda so se namreč seznanili tudi z organizacijo dežurstva, ki je med zdravniki in medicinskimi sestrami pred dnevi dvignila toliko prahu, da še vedno napovedujejo stavko.

"Nekaj zdravnikov ni privolilo v razporeditev na nova dežurna delovna mesta. Glede na trenutno zakonodajo takšna privolitev zdravnika ni potrebna, kar je tudi stališče ministrstva za zdravje, in jo spoštujemo," je nov sistem organizacije dela pojasnila Darja Arko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.