Slovenija
10 ogledov

Mariborsko nadškofijo bo vodil Alojzij Cvikl

Mariborska nadškofija s svojim premoženjem ni najbolje upravljala. (Foto: Medias Žurnal24 main
Papež Frančišek je za novega mariborskega nadškofa metropolita imenoval jezuitskega duhovnika Alojzija Cvikla, sporoča Slovenska škofovska konferenca (SŠK).

Alojzij Cvikl je za imenovanje izvedel šele pred dvema dnevoma. "Zavedam se, da naloga, ki mi jo je zaupal papež Frančišek, ne bo lahka," je dejal.

Po službovanju v Rimu se je Cvikl jeseni 2010 vrnil v Slovenijo. Po odstopu ravnatelja gospodarske uprave mariborske nadškofije Mirka Krašovca je bil imenovan za začasnega ekonoma, da bi pomagal reševati finančno krizo, v kateri se je znašla mariborska nadškofija.

Ko je bil na začetku tega leta sklenjen sporazum z upniki, je menil, da se bo lahko vrnil v tujino, konkretno na sobotno leto na Malti, ki ga je načrtoval ob odhodu iz Rima. "Očitno so božja pota drugačna. Bog vedno preseneča in tako je v mojem življenju vedno bilo, da sem si sam nekaj zamislil, božja volja pa je šla drugam. Čeprav se je pozneje pokazalo, da je bilo tisto, kar mi je Bog pokazal, najboljše," je dejal.

"Čakajo nas težki trenutki"

Pred seboj po lastnih besedah nima lahke naloge. "Res smo sklenili sporazum (z upniki), a ta sporazum je treba uresničiti. Čaka nas še veliko dela, veliko še kar težkih trenutkov," je povedal. Več naj bi javnosti povedal čez deset dni. "Potrebujem svoj čas, da notranje sprejmem to novo poslanstvo in da se tudi duhovno na to poslanstvo pripravim," je dejal.

Ob tem je pozdravil vse uslužbence in vernike mariborske nadškofije. "Slovenija je v veliki krizi. Ta kriza ima veliko obrazov, ni samo kriza mariborske nadškofije. S skupnimi močmi bomo poskušali vnašati tiste vrednote, ki nas povezujejo, gradijo skupnost, občestvo in dajejo tudi upanje. Ker, če kaj potrebujemo danes, je to upanja in luči," je povedal.

Komentarjev 2
  • dragec 11:32 15.marec 2015.

    ZAKAJ NPU NE IZVEDE RACIJO NA MB CERKEV

  • francl12 19:14 14.marec 2015.

    CERKVENI IZTIRJENCI takoj vrnite denar, ki ga zaradi vaših pufov odplačujemo davkoplačevalci! Prodajte zlato, prodajte svoje imetje, ki ste ga protipravno nakradli in začnite živeti normalno!!!