Slovenija
8 ogledov

Mariboru najstraniščni naziv

Slovenj Gradec
1/47
Žurnal24 main
Najbolje urejena in označena javna stranišča ima po oceni Društva za kronično vnetno črevesno bolezen Maribor. Od lanskega leta je opazen bistven napredek.
Fotografije urejenih in neurejenih stranišč iz mest po vsej Sloveniji si lahko pogledate v GALERIJI.

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je že drugo leto zapored razglasilo najbolj urejeno javno stranišče v Sloveniji. Tako kot lani je naj straniščni naziv prejela občina Maribor. "V akciji, ki je trajala od junija do septembra, smo ocenili 25 mest," je povedala tajnica društva Danica Koren. "Komisija je Maribor izbrala, ker ima največ stranišč, vsa so lepo urejena," je dejala in pojasnila, da velikih razlik med mesti sicer ni. "Odtehtalo je število sanitarij na prebivalca in označenost."

Po besedah Korenove je spodbudno dejstvo, da se je urejenost stranišč od lanskega leta, ko so akcijo izvedli prvič, očitno izboljšala. "Stranišča so na splošno bolj urejena in čista," je povedala. "Upoštevali so tudi naše lanskoletne opomine," je dejala in pojasnila, da je recimo Ptuj, ki so jim lani za spodbudo dali zidak, do letos uredil javna stranišča.

V natečaju so izbirali tudi naj straniščno zgodbo in najboljši predlog za ime stranišča. "Kadar se odpravim na pot se zmeraj informiram ali imajo tam, kamor potujem, sanitarije ... Odkar sem zbolela za Chronovo bolezen je pri meni WC nujno zlo in zelo pomembno je, da so le-ti, kjerkoli so, urejeni," je v zgodbi med drugim zapisala zmagovalka natečaja, pri čemer v društvu opozarjajo, da urejena stranišča niso pomembna samo za bolnike, temveč za vse prebivalce mesta in turiste. Zmagovalci so za nagrado prejeli straniščno školjko, pokrov, izvirne straniščne metlice in toaletni papir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.