Slovenija
42 ogledov

Marie Curie, Superman in Chuck Norris v eni osebi

Klavdija Markež Anže Petkovšek
Po današnji razpravi o kandidatki za novo šolsko ministrico Klavdijo Markež bo državni zbor glasoval nocoj po opravljeni razpravi o vseh točkah z današnjega dnevnega reda.

Poslanci so v današnji razpravi o kandidatki za ministrico za izobraževanje, znanost in šport Klavdijo Markež, ki prihaja iz poslanske skupine SMC, opozorili na številne anomalije in probleme na tem področju, s katerimi se bo morala soočiti po nastopu svoje funkcije. To so med drugim ugled in avtonomnost učiteljstva, problemi v zvezi z učno pomočjo in integracijo romske populacije, področja mladih raziskovalcev in sredstev za znanstveno-raziskovalno delo.

Tako opozicijski kot koalicijski poslanci so izrazili pričakovanja, da se bo bodoča ministrica po nastopu funkcije lotila ureditve honorarjev zaposlenih v javnem sektorju, zaradi katerih se je od ministrske funkcije poslovila njena predhodnica Stanka Setnikar Cankar.

Zaščita javnega šolstva

V današnji razpravi so poslanci jasno povedali, kako bi bilo treba po njihovem mnenju urediti financiranje osnovnošolskih programov zasebnih šol, glede katerih je ustavno sodišče ugotovilo neskladnost z ustavo.

"Nikakor ne bom pristajala na to, da nam razpade javno šolstvo, zato pričakujem, da bo ministrica podprla naša prizadevanja po zaščiti javnega šolstva z najvišjim pravnim aktom, ustavo," je poudarila Bojana Muršič (SD). Glede na razpravo ob zaslišanju kandidatke na matičnem parlamentarnem odboru Muršičeva pričakuje, da bo bodoča ministrica jasno razmejila javno in zasebno šolstvo.

Jernej Vrtovec (NSi)  je prepričan, da je zasebno šolstvo, ki se ga bojimo, potrebno večje spodbude. Javno šolstvo je po njegovih besedah že danes zaščiteno kot kočevski medved, saj je zakonsko onemogočeno ustanavljanje zasebnih šol tam, kjer bi bil zaradi tega ogrožen obstoj edine javne šole. Kot pravi, ni res, da lahko vpliv zasebnega šolstva ogrozi javno šolstvo. "Zasebno šolstvo lahko spodbudi k boljši kakovosti celotnega slovenskega šolstva, k boljši kakovosti storitev," je prepričan.

Sofinanciranje športnih dejavnosti

Andrej Čuš (SDS) se je dotaknil tudi problematike slovenskega športa. Kot je opozoril, še ni bilo razpisa za sofinanciranje športnih dejavnosti, ki bi moral biti objavljen že oktobra lani. "Naše športne zveze dihajo na škrge, nimamo sredstev, moramo pa izpolnjevati letne programe in načrte, ki jih tudi predložimo ministrstvu," je pojasnil Čuš, ki upa, da bo ministrica postorila več kot njeni predhodniki.

V opozicijskih vrstah so bili tudi kritični do kandidatkinih političnih in strokovnih izkušenj, saj da je na poslanski funkciji manj kot eno leto, prav tako pa nima niti enega dneva delovnih izkušenj v državni upravi na resornem ministrstvu. Na navedbe, da je kandidatka, ki jo kot dosedanjo poslanko dobro poznajo, svoje znanje, kompetence in izkušnje na področju dokazala tudi s svojim dosedanjim delovanjem v poslanski skupini, je Anja Bah Žibert (SDS) odgovorila, da je ne pozna. Skupaj sta sicer sedeli v parlamentarnem odboru za izobraževanje, kjer pa praktično ni nikoli razpravljala, tudi na plenarnih sejah se je redko oglasila, je pojasnila Bah Žibertova.

Violeta Tomić (ZL) je pojasnila, da pri njihovi nepodpori "ne gre samo za nekompetentnost predlagane kandidatke, ampak predvsem za nasprotovanje škodljivim politikam vlade na področju izobraževanja, ki si jih bo bodoča ministrica nekritično prizadevala izvrševati. Zdi se, da je glavni kriterij pri izbiri Klavdije Markež to, da bo poslušno nadaljevala s škodljivimi ukrepi in se ne bo preveč upirala rezom, ki jih bo zahteval finančni minister Dušan Mramor," je dejala.

Branislav Rajić (SMC) pa je odvrnil, da sodeč po razpravah nihče ni dovolj dober za vodenje ministrstva za izobraževanje. Po njegovih besedah tako nekateri očitno menijo, da se morajo Marie Curie, Superman in Chuck Norris združiti v eno osebo ter se tudi včlaniti v določeno stranko, da bi poveljevali temu pomembnemu resorju. "V SMC smo zamudili Marie Curie, v Supermana in Chucka Norrisa pa ne verjamemo, v svojih vrstah imamo dovolj odličnih," je poudaril.

Napovedujejo podporo

Prepričanje, da bo Markeževa odlična ministrica, je izrazil tudi Uroš Prikl (DeSUS). "Prepričan sem na podlagi tega, ker ima znanja, ima izkušnje, ima voljo do dela in ima takšen karakter, da se je pripravljena z vsemi deležniki, z vsemi, ki na tak ali drugačen način sooblikujejo šolski sistem, pogovarjati, jim prisluhniti in upoštevati njihove dobre ideje," je pojasnil.

Kamal Izidor Shaker (SMC) je odgovoril tudi na nekatere očitke v zvezi z nedostopnostjo kandidatkine magistrske naloge. Fakulteta za državne in evropske študije, kjer je magistrirala, namreč po njegovih besedah ne objavlja magistrskih del v elektronski obliki na spletu. "Če pa pač koga zanima, pa lahko to magistrsko najde v knjižnici navedene fakultete," je pojasnil.

Po opravljeni razpravi bo o predlogu kandidatke DZ glasoval nocoj po opravljeni razpravi o vseh točkah z današnjega dnevnega reda. Glede na napovedi v predstavitvi stališč poslanskih skupin bo kandidatka dobila zadostno podporo, nasprotovali ji ne bodo niti vsi opozicijski poslanci. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.