Slovenija
18 ogledov

Marihuana bolj škodljiva kot tobak

Če v desetih letih vsak dan pokadite en džoint na dan, imate 5,7-krat večje možn Žurnal24 main
En pokajen džoint prispeva k nastanku raka pljuč enako kot 20 cigaret, so ugotovili novozelandski znanstveniki.

Čeprav so prejšnje študije že ugotavljale, da lahko kajenje marihuane povzroči nastanek pljučnega raka, pa neposredne povezave doslej niso dokazale. Nič čudnega, pravijo raziskovalci medicinskega raziskovalnega inštituta na Novi Zelandiji, saj so znanstveniki večino pozornosti posvečali le tobaku. A raziskava, objavljena v European Respiratory Journal, kaže, da je marihuana pljučem večji sovražnik kot cigarete. Kanabis naj bi mnogo bolj poškodoval dihalne poti, saj njegov dim vsebuje dvakrat več rakotvornih snovi, kot so poliaromatični ogljikovodiki. Tveganje za nastanek bolezni povečuje tudi način kajenja marihuane. Kadilci namreč džointe praviloma kadijo brez pravih filtrov in skoraj do konca, kar povečuje količino inhaliranega dima. Vdihi so močnejši, dim pa dlje časa zadržijo v sebi, s čimer olajšujejo nalaganje rakotvornih snovi v grlu in pljučih. V primerjavi s kadilci cigaret imajo kadilci marihuane v krvi petkrat več ogljikovega monoksida, je povedal vodja raziskovalne ekipe Richard Beasley.

Raziskovalci so 79 bolnikov z rakom pljuč izprašali o njihovih navadah, kot sta uživanje alkohola in kajenje kanabisa, poklicu ter družinskih boleznih. Ugotovili so, da se je tveganje za nastanek raka pri tistih, ki so v zadnjih desetih letih pokadili vsaj en džoint oziroma v zadnjih petih letih vsaj dva džointa na dan, povečalo 5,7-krat. Čeprav je bila skupina, zajeta v študijo, majhna, je Beasley prepričan, da so dokazali povezavo med dolgotrajnim kajenjem marihuane in rakom na pljučih. "Enega od dvajsetih rakov, ki smo jih v zadnjih letih diagnosticirali, lahko pripišemo kajenju kanabisa," opozarja Beasley in dodaja, da smo na pragu epidemije raka na pljučih, še posebno, ker postaja ta opojna rastlina vse bolj priljubljena med najstniki in mladimi odraslimi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.