Slovenija
101 ogledov

Marihuana marš: Za ureditev statusa konoplje

Marihuana marš
1/9
Saša Despot
Na že tradicionalne Marihuana maršu udeleženci zahtevajo ureditev statusa konoplje.

Na letošnjem Marihuana maršu, ki poteka na Kongresnem trgu, udeleženci opozarjajo na neurejen status konoplje. V peticiji, ki jo je do 19. ure na spletni strani organizatorjev podpisalo okoli dva tisoč ljudi, pravijo, da ima prohibicija več negativnih učinkov kot pozitivnih. "Mirno lahko rečemo, da je takšna ureditev zastarela in ne opravlja svoje funkcije, za namen katere je bila ustanovljena."

Od države zahtevajo legalizacijo osebne uporabe marihuane, bodisi v zdravstvene bodisi v rekreativne namene. Ob tem pa dodajajo, da bi primerna oddavčitev tudi državi prinesla dodatna sredstva, ki jih morali nameniti za zagotovitev javnih programov zmanjševanja škode in pomoči uporabnikom. Dodatna sredstva pa nameniti še za obnovo in izgradnjo javne infrastrukture, kot so šole, zdravstveni domovi in bolnišnice.

Premiki tudi v državnem zboru

Marihuana marš | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na shodu pa se je pokazalo tudi nekaj vidnejših politikov, ki so prav včeraj naznanili, da bodo začeli z zakonskim urejanjem statusa konoplje. V SD so napovedali, da podpirajo legalizacijo konoplje in njeno razumno uporabo v zakonskem okviru. V ZL pa se zavzemajo za legalizacijo konoplje tako v medicinske kot rekreativne namene. Najprej so se lotili ureditve statusa industrijske konoplje. Ureditev področja rekreativne rabe konoplje bodo predlagali do poletja.

 

Komentarjev 2
  • frogstomp 09:43 23.april 2015.

    vprašanje. in? Gre za subtanco, ki sama po sebi telesu ni škodljiva (razen dim..).. kaj je narobe s tem, da si nekdo zvečer pred spanjem kkšnga poviha namest da vase zliva rum in pir? Al bi raje še naprej financiral ...prikaži več policijske helikopterje, da preletavajo hribe? A nebi rajš policije usmeri v kej bolj koristnega?

  • 4krogci 08:04 23.april 2015.

    eno je uporabo konoplje za zdravstvene namene, drugo jo je pa uporablat za se zakajat! Seveda teli drugi bi jo radi legaliziral!