Slovenija
36 ogledov

Marinič bo odstopil jutri na seji DZ

Branko Marinič zatrjuje, da je izpit opravil sam, vse očitke o goljufiji pa odlo Žurnal24 main
Poslanec SDS Branko Marinič je napovedal, da bo odstopno izjavo oddal 1. februarja, saj želi "zaključiti z izjemno pomembnimi odločitvami. Vzrok: pravnomočna obsodba zaradi opravljanja izpita iz nemščine.

Marinič se je za odstop z mesta poslanca odločil po tem, ko je višje sodišče 23. novembra lani pritrdilo kranjskemu okrajnemu sodišču. To ga je zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine aprila lani spoznalo za krivega napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin in ga obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Marinič se z odločitvijo sodišča ne strinja, vendar je na novinarski konferenci 20. decembra lani dejal, da jo spoštuje. Poudaril je, da kot nekdanji poslanec ne bo uveljavljal nobenih nadomestil in privilegijev, ki bi mu pripadali, davkoplačevalci pa tako ne bodo nosili stroškov njegovega odstopa. Kot je napovedal, se bo po odstopu vrnil na delovno mesto, ki ga je opravljal pred prevzemom poslanske funkcije.

Želim zaključiti z izjemno pomembnimi odločitvami"

V kratkem sporočilu za javnost je Marinič napovedal, da bo svojo odstopno izjavo oddal predsedsedujočemu državnemu zboru v petek, 1. februarja. Kot razlog je navedel, da želi "svoje delo zaključiti z izjemno pomembnimi odločitvami, ki jih bo sprejemal državni zbor na seji 1. 2.".

"Na dnevnem redu je med drugim namreč glasovanje o novem varuhu človekovih pravic, za katerega je potrebna ustavna večina, in o pomembnih kadrovskih odločitvah glede Slovenskega državnega holdinga. Predsedujoči Državnemu zboru bo seznanjen z mojim odstopom tekom jutrišnje seje," je še zapisal.

"Moj odstop davkoplačevalcev na bo stal niti centa"

Sporočilo je zaključil s poudarkom, da "se je vedno zavzemal za odpravo privilegijev, zato njegov odstop davkoplačevalcev ne bo stal niti centa". Kot pravi, se je odpovedal vsakršnim privilegijem in nadomestilom, ki bi mu kot poslanuc morebiti pripadali.

Težave znova pri Koren Gombočevi

Še večje težave z domnevnim ponarejanjem ima trenutno Mariničeva strankarska kolegica in ena bolj svežih poslank Alenka Koren Gomboc.

Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu je namreč za medije potrdilo, da jo je leta 2007 obravnavalo, ker je tedanjemu delodajalcu, banki SKB, predložila ponarejeno spričevalo. Kazni naj bi se izognila z nakazilom v korist javnega zavoda, tožilstvo pa je postopek zaključilo.

Včeraj pa je prišlo na dan, da naj bi bilo ponarejeno tudi priporočilo, ki ga je po odpovedi delovnega razmerja v SKB banki dobila takratne vodje.

Alenka Koren Gomboc | Avtor: Mediaspeed.net Mediaspeed.net
Česa vsega #nivedela?

Na račun ponarejenega spričevala Koren Gombočeve in njenega argumenta, da za to "ni vedela", je danes  po Twitterju zaokrožila množica šal, česa vsega še ni vedela. Tukaj jih je nekaj, več pa jih najdete pod #nivedela.

@termie1:  Gombočeva se je udeležila vseh ljudskih vstaj doslej. #nivedela, da so proti Janši

@evagodina: Gombačeva še vedno čaka valove za surfanje po internetu. #nivedela

@VasjaSabeder: Gombočevi se je sfižil tudi nakup v Mercatorju. Vnovčila je ponarejene "pike". #nivedela

@komunalc: Gomboceva nepravilno parkira in nato avto pošprica s sredstvom proti pajkom. #nivedela

@savicdomen:  porniče gleda zarad zgodbe #nivedela

@Futrovnik: Lanska vinjeta velja še letos za Koren Gombocevo. #nivedela

@markopigac: Gomboceva je sla po Petrolove noze na OMV. #nivedela 

@termie1: A rojstni list od Gombočeve so potrdili ali je tudi ta ponaredek? #nivedela

@VanjaSIker: hujša, je celo torto razrezala samo na 4 kose #nivedela

@invitkaen #nivedela, da je poslanka DZ. Mislila je, da je občinska svetnica.

@ Chuppacadabra: Gombačeva se je pritožila na loterijo. Bojda niso upoštevali, da ona številke zmagovalne sedmice RES NI prečrtala. #nivedela

@123koriz: Gomboceva ima sigurno še kakšen ponaredek za vse ponaredke,ki so ponaredki #nivedela  

@komunalc: Gomboceva nakazuje denar nigerijskemu princu. Vsak teden. #nivedela

@savicdomen: Gombočeva vedno previje dvdje, preden jih vrne v videoteko #nivedela

Nepravilnosti ne poznajo delitve na koalicijo in opozicijo

Svoje srednješolsko spričevalo naj bi ponaredil nekdanji poslanec Desusa Ivan Simčič, pri nekdanjemu poslancu PS Borutu Ambrožiču pa je senat mariborske pravne fakultete ugotovil, da njegovo magistrsko delo v veliki meri ni rezultat njegovega avtorskega dela. Oba poslanca sta izstopila iz svoje poslanske skupine in delujeta kot nepovezana poslanca.

Odšla pa je poslanka DL Truda Pepelnik, in sicer zaradi pogojne kazni Okrajnega sodišča na Ptuju, ki je presodilo, da je v času službovanja na Občini Ruše naredila napako pri vodenju upravnega postopka.

Iz iste poslanske skupine je zaradi očitkov o dolgovih njegovega podjetja odšel Ivan Vogrin. Parlamentarna mandatno-volilna komisija pa bo državnemu zboru predlagala, da zdaj nepovezanemu poslancu, osumljenemu storitve kaznivega dejanja poslovne goljufije, ne prizna imunitete, tako da bi Okrožno sodišče v Mariboru proti njemu lahko začelo kazenski postopek.
Z afero se je v tem mandatu DZ spopadel tudi poslanec PS Mitja Meršol, in sicer po razkritju njegovega sodelovanja z nekdanjo Službo državne varnosti.

Komentarjev 9
  • Žurnalček 23:58 31.januar 2013.

    Vemo , da nas tvoj odstop ne bo stal tolarja , vendar je problem v tem , sa nas je tvoj NASTOP izda goljufiva, koštal za štiriletno tvojo plačo evrotov !

  • Darko 15:13 31.januar 2013.

    dragec, jaz bi na tvojem mestu vzel metlo pometaj pred svojim pragom. Ko kočaš pejt na pir in se zamisli nad sabo, mene pa pusti pri miru, ker samo pišem in kdaj tudi kakšen argument uporabi za razliko od tebe, ...prikaži več ki se hraniš predvsem s čenčami. Torej iamš kakšno stvar tudi prav in Marinič je odstopil, pa ti tukaj nabijal ali ne.

  • vrtnica 13:21 31.januar 2013.

    čisto nič več kot v drugih strankah,PS,DL,DeSUS.....,je pa res,da bi morali vsi odstopiti in drugih funkcijah,ki jih imajo v politiki....