Slovenija
3660 ogledov

Izgnali so ga, zdaj je spet njihov šef

Marjan Podobnik Žurnal24 main
Marjan Podobnik očitno brez težav do povratka na čelo SLS. Volitve od blizu spremljata Janez Janša in Vladimir Vodušek.

Stranka SLS, ki se ji na zadnjih volitvah ni uspelo vrniti v parlament in je zato s položaja predsednika odstopil predsednik Marjan Zidanšek, voli novo vodstvo. Kandidata za predsednika sta bila Janez Lencl in Marjan Podobnik. A je po odstopu Lencla od kandidature, ki je potezo pojasnil kot način za poenotenje stranke, Podobnik ostal edini kandidat. Mlajši od bratov Podobnik bo tako, potem ko je ob pomoči brata Janeza v 90. letih že vodil SLS kot takrat drugo najmočnejšo stranko v državi, nazadnje pa je bil zaradi spora z Zidanškom leta 2016 iz SLS celo izključen, spet prevzel krmilo nekdanje parlamentarne stranke. 

Na kongresu stranke v Novem mestu je tudi veliko gostov. Med njimi je 89-letni Ivan Oman, ki je v takrat še enopartijskem sistemu leta 1988 ustanovil predhodnico SLS-a Slovensko kmečko zvezo, ki velja za prvo demokratično stranko v novejši zgodovini Slovenije. Spomnil je na uspešno zgodovino Slovenske kmečke zveze, ki jo je vodil do leta 1992 in pozval k novi slovenski pomladi. Oman je hkrati tast Marjana Podobnika.

"Priklicati je treba to lastovko slovenske pomladi, to lastovko je treba priklicati, da pride in prileti še enkrat." 

Ivan Oman

Kot gost je prisoten prvak SDS Janez Janša, ki je tudi nagovoril delegate. Tam pa je bil tudi gospodarski minister Zdravko Počivavšek (SMC), ki je v nagovoru poudaril, da Slovenija potrebuje stranke, ki se zaveda nuje ustvarjanja stabilnih pogojev za gospodarstvo. Evropski poslanec Lojze Peterle pa je čestital, da je SLS strnil vrste. Zanimivo je bil poleg tudi predsednik Nove SLS in nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki je povedal, da mu srce še vedno bije za SLS, "pa naj bo ta nova ali stara." Tudi njega so pred leti iz stranke izobčili zaradi afer med županovanjem.

Dogajanje spremlja tudi Vladimir Vodušek, novinar, ki je bil pred dnevi nepravnomočno obsojen na leto in pol zapora zaradi poskusa izsiljevanja in mu je sodišče v precedenčni sodbi izreklo tudi stransko sankcijo začasne prepovedi opravljanja poklica. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Janez_53 10:07 01.oktober 2018.

    Očitno so kokoške v Srbiji pocrkale, pa je treba najti vir dohodka.

  • ode 13:02 30.september 2018.

    Nagnali so ga iz SLS, Bajuk in Janša pa sta mu takoj zrihtala novo službo: 16.7.2000 sta ga, brez javnega razpisa in potrebnih referenc, ustoličila za predsednika uprave Telekoma, od koder so ga že čez 10 mesecev sunili v rit.

  • Avatar Leon
    Leon 10:01 30.september 2018.

    Šalala-lala ..............Slovenija dežela moja ,kjer se cedita med in mleko za prevarante in zmikavte .