Slovenija
7527 ogledov

Marjan Šarec kot Janez Janša

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Anže Petkovšek
Se je Šarec česa naučil pri napakah, ki jih je delal Janša?

Sergeja Hadner Hvala | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Marjan Šarec s koalicijskimi partnerji nikoli ni ravnal v rokavicah, zato ne preseneča, da v zadnjih v 24-ih urah že tretjič udriha po njih. Puščice letijo predvsem proti Levici, ki je razdrla zunajkoalicijsko partnerstvo, za katero se je od sklenitve vedelo, da bo naporno. Veliko besed Šarec namenja koalicijski partnerici SAB oziroma njeni predsednici Alenki Bratušek, ki mu je, ko se je izkazalo, da koalicija ni sposobna zagotoviti glasov za imenovanje Angelike Mlinar zabrusila, da potem pač naj odstopi. 
Resnica seveda boli, Šarec nima več političnih zaveznikov. A to ni njegova edina težava.

Z zakonom, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, čeprav ne gre za vladni zakon pač pa poslanski, je Šarec vztrajal do konca. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja s katero se je zadnjih 14 let trudila vrsta vlad, bi bila zagotovo nekaj, s čimer bi se Šarec lahko pohvalil. 
Z dvigom pavšalnega zneska na 32 evrov, kar naj bi zagotavljalo vzdržnost zdravstvenega sistema vsaj nekaj časa, je nekoliko pomiril ministra Šabedra, ki mu je že pred tedni poslal sicer nepodpisano odstopno izjavo. A za ministra Andreja Bertonclja je bila domislica, da bi morebiten manko, ki bi se pojavil ob ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kril proračun, pika na i.
Pod Bertoncljev odstop so se podpisali tudi državni sekretarji. Le nekaj dni pred tem je, uradno zaradi upokojitve, finančno ministrstvo zapustil  državni sekretar za javno premoženje Metod Dragonja, še pred tem je Šarca zapustil Vojmir Urlep, Šarčeva desna roka in svetovalec za gospodarstvo, še pred tem je afera odnesla še generalnega sekretarja stranke Braneta Kralja, Šarca je zapustil tudi zunanjepolitični svetovalec, izkušeni diplomat Roman Kirn ... Ekipa strokovnjakov, specialcev in operativcev zbranih okoli Šarca, razpada. 

Kot razpada strokovna ekipa, razpadajo tudi politična zavezništva, ki jih je Šarec zgradil na antijanševskem valu po zadnjih volitvah, ko z Janšo koalicije ni hotela sklepati nobena od večjih političnih strank.  
Šarec, ki na evropskih volitvah ni hotel sodelovati z nikomer, (spomnimo se načina, kako je to sporočil Cerarju in Bratuškovi), zdaj ponuja roko za sodelovanje na predčasnih volitvah SMC.
SMC je tista stranka, ki na predčasnih volitvah lahko izgubi največ, a v tem trenutku ima v parlamentu 10 poslancev. Panika grabi tudi druge koalicijske stranke, ki bi lahko po volitvah ostale zunaj parlamenta, zato oblikovanje nove večine s SDS vedno bolj verjetno.
Skupaj z NSi, SMC in katero od manjših strank, SAB, DeSUS ali SNS, Janša lahko zagotovi parlamentarno večino. To bi bila šibka večina, a udobno vladanje si Janša lahko zagotovi na predčasnih volitvah. A le, če se nanje poda z zagotovilom, da bo lahko sestavil koalicijo. Napake, kot po zadnjih volitvah, ko ni imel s kom sklepati zavezništev, ne sme ponoviti. Šarec se na Janševih napakah ni učil, je pa Janši odprl vse možnosti, da svoje napake popravi.

Komentarjev 6
  • dragec 11:46 29.januar 2020.

    Cirkus MEDRANO

  • ponsicar 06:21 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • dramafid 04:31 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks