Slovenija
5221 ogledov

Šarec: "Vrnimo se k Teritorialni obrambi!"

Marjan Šarec Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Z devetimi glasovi za in petimi proti je odbor za obrambo Marjana Šarca potrdil za kandidata za obrambnega ministrstva.

LMŠ sicer ni bila izvoljena v parlament, vendar je predsednika stranke Marjana Šarca mandatar Robert Golob vseeno povabil v vlado. Številni strokovnjaki s področja obrambe so kritični do Šarčeve kandidature. Koalicijski partnerji menijo, da bi bilo treba povečati vlogo vojske na področju zaščite in reševanja pri naravnih nesrečah in katastrofah, Šarca pa vidijo kot kandidata, ki bo na tem področju uspešen.  

Revizija vseh pogodb

"Obrambni sistem, katerega temelj je Slovenska vojska, je bil v zadnjem času deležen številnih javnih polemik, predvsem povezanih z nakupom oklepnikov 8x8. Vendar ne smemo dovoliti, da omenjeni nakup prevlada nad dobrimi zgodbami in uspehi Slovenske vojske," je dejal Šarec. 
Nova vladna koalicija je napovedala, da si bo prizadevala za razveljavitev nakupa, ki ga je Janševa vlada opravila v v okviru Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). Gre za nakup 45 osemkolesnikov tipa boxer za 343,4 milijona evrov. 

 "Nisem profesor doktor obramboslovja, niti nisem general, ni pa mi moč očitati, da nimam prav nobenih izkušenj z obrabno-varnostnim sistemom, kot smo lahko zaznali v javnosti pred dnevi," pravi kandidat za obrambnega ministra Marjan Šarec. 

Šarec je ocenil, da je s težkimi oklepniki 8x8 težko slediti ciljem slovenske vojske, ki naj bi bila opremljena predvsem z lahkimi mobilnimi enotami. "Tudi zato je potrebno natančno pogledati podpisano pogodbo za bokserje in narediti revizijo vseh do zdaj sklenjenih pogodb za nakup orožja in ustaviti postopke do konca revizije," je napovedal Šarec. "Za to bomo uporabili vsa pravna in politična sredstva," je napovedal Šarec. Vprašanje je, ali ta oprema smiselna in uporabna ter ustrezna za prihodnje potrebe.

Šarca skrbijo kadri Slovenske vojske, še posebej dejstvo, da jih bo po upokojitvah konec leta manj kot šest tisoč. Predlaga, da bi mesta zapolnili z motiviranjem mlajših brezposelnih do 35 let brez srednje šole. Zaposlili bi jih v vojski pri tem pa omogočili, da v roku petih let opravijo poklicno izobraževanje. "To je predlog, neobvezen." 

Nazaj k Teritorialni obrambi

V Sloveniji moramo preveriti, koliko denarja imamo, in koliko ga lahko namenimo za razvoj domačih visokotehnoloških kapacitet obrambne industrije, poudarja Šarec. "Sredstva bi lahko namenili za razvoj brezpilotnih letalnikov pa lahkih protiletalskih in protioklepnih sistemov. Pri tem bi morali graditi na tradiciji Teritorialne obrambe, se pravi na lahkih, mobilnih enotah in pokrivanju terena," meni Šarec. 

Cij Šarca je hitrejša in aktivnejša uporaba Slovenske vojske kot pomoči sistemu zaščite in reševanje v primeru naravnih nesreč. V ta namen namerava posodobiti floto helikopterjev.

"Morda je čas za vrnitev h koreninam. K temeljnim konceptom teritorialne obrambe. Ne teritorialne obrambe kot naziv, ki smo ga imeli v skupni državi, ampak teritorialne obrambe kot načina bojevanja," je dodal Šarec. Šarec se zavzema za moderno vojaško opremo in lahke mobilne enote, primerne za naš teren. 

Kakšni bodo izdatki za vojsko?

Glede izdatkov za Slovensko vojsko je Šarec spomnil, da smo se na referendumu pred 20 leti odločili za vstop v NATO in zavezo po 2-odstotnem deležu BDP-ja za obrambo, česar pa nikoli nismo izpolnili. "Sedaj je zaveza do stalnega postopnega dviga do 1,5 odstotka BDP do leta 2024 in do dva odstotka do leta 2030," razlaga Šarec. O tem se bo pogovarjal s predsednikom vlade ter finančnim ministrom, sprejeli bodo tudi odločitev, napoveduje Šarec. 

Komentarjev 54
  • sandi76 09:24 31.maj 2022.

    Samo v slovenistanu je možno, da se ljudje, ki so jim volivci odrekli zaupanje, vrnejo skozi stranska vrata na odgovorne položaje ! Fiasko za volivce !

  • mph2 07:57 31.maj 2022.

    Wow, kaj orgazmov je povzročila ta novica pri desnosučnih ... :-) Drugače pa več kot pametno razmišljanje, da je neka korist tudi za nas konkretno. Zanimivo se ni prej nihče drug spomnil.

  • jakec42 07:12 31.maj 2022.

    Res je da ne rabimo avionov in oklepnih vozil v tako majhni državi,rabimo protioklepno in protiletalsko orožje,tu imaŠarec prav,samo nam diktira Nato da kupujemo njihov odpad.