Slovenija
16 ogledov

Markovec znova stoji

Pogovori za izgradnjo predora Markovec med Darsom in pogodbenimi partnerji so v Žurnal24 main
Uradno so se dela ustavila zaradi vzdrževalnih del na izkopnem stroju; njihovo upravičenost pa bodo še preverili.

"Graditelj predora Markovec Alpine Bau je obvestil Dars, da bo opravil vzdrževalna dela na izkopnem stroju. Nadzorni inženir že preučuje omenjeni ukrep izvajalca in bo v prihodnjih dneh ugotovil upravičenost in utemeljenost vzdrževalnih del na izkopnem stroju, ki jih je z dopisom napovedal Alpine Bau," so sporočili z Darsa.

Na naše vprašanje, ali torej to pomeni, da se bodo gradbena dela pri predoru Markovec znova ustavila, na Darsu odgovarjajo pritrdilno – še več – stroji z današnjim dnem ne brnijo več.

Na Darsu so sicer redkobesedni, napovedujejo le, da bodo po tem, ko bodo dobili "predloge za nadaljnje ukrepanje, kot naročniki ukrepali skladno s pogodbeno in razpisno dokumentacijo" o graditvi predora na hitri cesti Koper–Izola.

Spor traja že dalj časa

Težave so se po pisanju Dela začele že tri tedne pred prebojem prve cevi v predoru Markovec. Odnosi med Alpine Bau in Darsom so se domnevno zaostrili zato, ker Dars še ni mogel podpisati protokola o prevzemu vloge glavnega izvajalca gradnje predora. Spor je nastal zaradi vprašanja, kakšne obveznosti naj prevzame Alpine Bau.

V Alpine Bauu naj ne bi, kot so konec novembra pisale Finance, bili pripravljeni graditi naprej, dokler ne bodo imeli o tem vprašanju sklenjenih vseh pogodb in čistih računov. Dogovor o vsem tem je bil že dosežen in protokol pripravljen, zataknilo pa se naj bi pri nadzornem inženirju, družbi DRI, saj Rajko Siročič, generalni direktor DRI, domnevno ni hotel podpisati pripravljenega in dogovorjenega aneksa. Že takrat so pri Alpine Bau zagrozili, da bodo, če podpisa ne bo, še pred prebojem zapustili gradbišče. Prvi preboj se je obetal ravno decembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.