Slovenija
63 ogledov

"Marsovci" znova na delu?

Žitni krogi.
1/5
Pomurec.com
V Prekmurju so se spet pojavili nepojasnjeni krogi sredi žitnega polja. Pri nas so od leta 2000 podoben pojav opazili že 13-krat, zmeraj v vzhodni Sloveniji.

V Pečarovcih je po 13 letih znova nastal krog sredi žitnega polja. Leta 2000 so prav v tem kraju opazili prvi žitni krog pri nas, letos pa se je pojavil na nasprotnem bregu njive. Pšenica je poležana v nasprotni smeri urinega kazalca v krogu s premerom 8 metrov, ki ga obkroža večji obroč premera 44 metrov.

Prvi žitni krogi, ki so se pojavili v Pečarovcih, so bili zelo podobne oblike in velikosti. Večer pred pojavom krogov naj bi vaščanka videla svetlečo kroglo, ki se je pomikala proti mestu. Meja med pšenico in ječmenom je potekala natančno po sredini kroga, vse žito v okolici pa je bilo nepoškodovano.

Žitni krogi, gnezdo z jajci in nenavadne luči na nebu

Leta 2005 so drugi žitni krog odkrili pri Pobrežju pri Ptuju. Premer kroga je meril približno 50 metrov, pšenica znotraj kroga je bila poležana okrog središča v nasprotni smeri urinega kazalca, v okolici pa je bila nepoškodovana. Leta 2006 so opazili dva pojava na poljih. Prvi je nastal v Krapju pri Ljutomeru, kjer ga je opazil pilot motornega zmaja. Šlo je za najbolj umetelen in dovršen lik v žitu, kar so jih do takrat opazili pri nas, sestavljen iz osrednjega kroga in obdan z obročem, ki je povezoval šest manjših korgov. V Studencah pri Žalcu pa je lastnik polja na njem odkril nekoliko manjši enostaven krog.

Naslednje leto so nastali kar trije žitni krogi, dva sta se pojavila na istih lokacijah kot v prejšnjih letih. V enem od njih so na sredini našli ptičje gnezdo, polno nepoškodovanih jajc, okoli katerega je bilo poležano žito. Pri Ljutomeru je na fotografijah krogov Simona Kopinšek odkrila nenavadne luči na nebu. Kroge so znova opazili leta 2008, 2009 in 2010, zmeraj v okolici Murske Sobote. Leta 2011 pa sta v eni noči v Zgornjem Porčiču pri Sveti Trojici nastala kar dva sklopa žitnih krogov, ki sta bila oddaljena slab kilometer.

Komentarjev 6