Slovenija
14246 ogledov

RTV Slovenija: Zaposlenim dvigovali plače, za izplačilo najemajo kredite

Zvezdan Martić RTV Slovenija
Novo vodstvo RTV Slovenija je klicalo novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili poslovanje RTVS in druge aktualne teme.

"Primopredaje ni bilo, komisijska pisarna je bila zaklenjena, tajnici so vzeli ključ tako, da smo morali v pisarno vdreti in na ta način se je vse dogajalo tudi naprej," razlaga v. d. predsednika uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić. Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je v začetku avgusta razrešil v. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha. Za novega v. d. generalnega direktorja so do začetka dela uprave imenovali Zvezdana Martića.

Za izplačilo plač najemajo kredite

"Prejšnje generalno vodstvo je zadnjih nekaj mesecev zadrževalo dokumente verjetno tudi z namenom, da bi bilo poslovanje videti boljše pa tudi, kot se je izkazalo, da bi bilo nam težje," meni Martić. V času, ko so prevzeli funkcije, so na naslov uprave še kar prihajali računi in pogodbe iz preteklih mesecev. "Finančna situacija je bila bistveno drugačna, kot so jo prikazovali, v prvih dneh sem ugotovil, da ta hiša najema kredite za izplačilo plač. Podpisati sem moral nov kredit za 4,7 milijonov evrov, da je ta hiša sploh imela za plače," razlaga Martić, ki finančno stanje RTV ocenjuje kot katastrofalno. 

Od 16. avgusta RTV Slovenija deluje pod novim vodstvom. Štiričlansko upravo sestavljajo predsednik uprave Zvezdan Martić, člana uprave Simon Kardum in Andrej Trček, ter delavski direktor, tudi član uprave, Franci Pavšer.

"Še vedno se srečujemo s pozivi k neplačevanju RTV prispevka"

RTV Slovenija trenutno beleži negativen rezultat v višini šest milijonov 300 tisoč, je povedala Saša Umek Knez, konec leta pričakujejo negativen rezultat v višini deset milijonov evrov. "Situacija, ki nam ne gre v prid, so različne odjave naročnikov, delno zaradi posledic poplav, še vedno pa se srečujemo z različnimi pozivi k neplačevanju RTV prispevka," pravi Umek Knez. Višina prispevka se ne glede na inflacijo v zadnjih 12 letih ni spremenila, opozarja finančnica. Če bi se RTV prispevek usklajeval z inflacijo, bi RTV imela milijon evrov več razpoložljivih sredstev. Drugi razlog za pomanjkanje sredstev na RTV Slovenija je povišanje plač zaposlenih za 17,5 odstotka, kar pomeni 14 milijonov več za stroške dela. Na račun novih zaposlitev, novih pogodb in dodatkov za povečan obseg dela je v zadnjem polletju šlo štiri milijone evrov. 

Veliko povečanje zaposlenih 

Bistveno se je povečalo število zaposlenih, ki jim je priznana večopravilnost, je povedala vodja kadrovske službe Tina Gruden Marucelj. Od leta 2021, ko je imelo večopravilnost priznanih nekaj čez 400 zaposlenih, to število zdaj znaša precej čez 500.

Glede na aneks št. 14., ki ga je podpisala stara uprava, so lahko zaposleni, ki so menili, da za svoje delo nimajo ustreznih pogodb, vložili zahtevke. Zahtevke je vložilo okoli 400 zaposlenih, kar je četrtina zaposlenih, skoraj polovico je rešila prejšnja uprava, okoli 300 pa jih je še v postopku. Zahtevki pomenijo, da delavec zahteva plačo za delovno mesto, ki je ovrednoteno z višjim plačnim razredom kot do zdaj.

Naslednji finančni učinek, ki je povezan s kadrovsko problematiko, je priznan povečan obseg dela. Tega je do lanskega decembra imelo 23 ljudi, po tem času pa 88 ljudi, julija letos pa 63 ljudi. Povečan obseg dela sicer lahko pomeni tudi do 20 odstotkov višjo plačo, je opozorila. Stroški dela so tako najvišji stroški, ki jih ima RTV Slovenija, je poudarila Gruden Marucelj.

"Pogajanja ne gredo v smeri zvišanja prispevka"

"Žal so se nato zgodile poplave, zato zdaj čakamo na vlado oz. ministrstvi, da sprejmeta odločitev. Ne ali bosta pomagala, ker glede tega ni nobene dileme," pravi Martić, ki je že obiskal ministrstvo za kulturo ter ministrstvo za javno upravo, kjer so se pogovarjali o pridobivanju sredstev za vzdržno poslovanje RTV-ja. Pogajanja ne gredo v smeri zvišanja prispevka oziroma da mora o tem odločiti vlada. "V zakonu je zapisano, da je obveznost vlade, da financira nekatere naše dejavnosti, ena od teh so npr. programi za narodnostne manjšine. Rešitve iščemo na področjih, ki so zaveza vlade, da jih financira."

Martić je na kratko tudi odgovoril na vprašanje, ali nova uprava razmišlja o kazenskem pregonu prejšnjega vodstva. Dejal je, da je trenutna prioriteta vodstva krpanje finančne luknje ter da situacijo v zavodu preiskuje računsko sodišče.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 62
  • Naklonsky 11:22 03.oktober 2023.

    Tip laže. Vprašanje, katere trenutne informacije RTV skropucala so sploh verodostojne!

  • Plavi-mil 19:14 02.oktober 2023.

    Balkanec laže, samo usta odpre.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:16 02.oktober 2023.

    Prej smo imeli urbanijo z polizano frizuro zdaj pa martica z sracjim gnezdom na glavi. Oba ne poznata frizerja .