Slovenija
33 ogledov

Martin Schulz zapušča Evropski parlament, kaj to pomeni za kandidaturo Lojzeta Peterleta?

Martin Schulz EPA
Lojze Peterle, ki bo morda kandidiral za predsednika evropskega parlamenta, z odhodm Martina Shulza izgublja močnega protikandidata, vendar je na vidiku nov kadidat iz Peterletove EPP.

Predsednik evropskega parlamenta (EP) Martin Schulz je danes uradno sporočil, da ne bo vnovič kandidiral za predsednika evropskega parlamenta, ker se vrača v  nemško politiko kjer bo prihodnjo jesen kandidiral na parlamentarnih volitvah. "Naslednje leto ne bom kandidiral za tretji mandat na čelu Evropskega parlamenta, temveč bom kandidiral za mesto v Bundestagu kot nosilec liste socialdemokratov v Severnem Porenju - Vestfaliji," je dejal Schulz.

Kdo bo prihodnji predsednik EP

Socialdemokratu Schulzu mandat predsednika parlamenta izteče januarja prihodnje leto, vse do zadnjega pa je med poslanskimi skupinami Schulz iskal podporo za morebitno vnovično kandidaturo. Najava Schulza, da se umika z mesta predsednika EP, bo tudi nekoliko premešala

Lojze Peterle | Avtor: S. H. H. S. H. H.
štrene glede izbire novega predsednika parlamenta.

Peterle med močnejšimi kandidati

Kot smo že poročali, se za kandidaturo v Evropski ljudski stranki (EPP) poteguje tudi slovenski poslanec iz Lojze Peterle. Po dogovoru ključnih skupin v EP, EPP in Socialdemokratov (S&D),  naj bi funkcija predsednika parlamenta ob polovici mandata pripadla kandidatu iz EPP. Poleg Peterleta se iz vrst EPP za kandidaturo trenutno potegujejo še irska poslanka Mairead McGuinness Francoz Alain Lamassoure in nekdanja evropska komisarka, Italijanka Antonia Tajani. Med naštetimi naj bi največ možnosti imela McGuinnesova in Peterle.

Z vstopom Webra možnosti izgubljene

Manfred Weber | Avtor: EPA EPA
Vse večja pa je verjetnost, da se bo v bitko zdaj vključil predsednik politične skupine EPP Manfred Weber, ki je doslej, kot potrjujejo viri, neformalno podpiral kandidaturo socialdemokrata Schulza. Weber se na današnji novinarski konferenci na vprašanja novinarjev ni hotel iztreči, ali se bo tudi sam potegoval za kandidaturo, je pa poudaril, da bodo v najmočnejši politični iskali močnega kandidata, ki bo poenotil najmočnejše politične sile v Evropskem parlamentu in skušali izničiti vse močnejši vpliv ektremističnih on populističnih strank, ki obvladujejo tretjino parlamenta. EPP bo svojega kandidata izbirala 12. decembra.

sergeja.hadner@zurnal24.si

evropski parlament | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 10:42 25.november 2016.

    Peterle je vatikanski birič ,ki je s pomočjo RKC valpetov pokradel slovensko srebrnino ! Dol z njim !

  • Senior 19:24 24.november 2016.

    Uničil je Slovenijo, ker je popolnoma nesposoben politik.

  • mirror 19:15 24.november 2016.

    Mislim, da je za tako funkcijo pomembno dejstvo iz kako urejene države prihaja kandidat. Če imaš doma vse neurejeno, bi težko drugim solil pamet.