Slovenija
14 ogledov

Marušič: "Idealen sistem ni možen"

Premier Borut Pahor in minister za zdravje Dorjan Marušič sta danes govorila o v Žurnal24 main
Odbor DZ za zdravstvo je ocenil, da je bila predstavitev kandidata za ministra za zdravje Dorjana Marušiča ustrezna. Podporo mu je izreklo sedem poslancev, proti ni bil nihče.

"Danes je zame poseben dan," so besede, s katerimi je 53-letni zdravnik in matematik Marušič začel današnjo predstavitev. V svoji karieri se je usmeril v kardiologijo, kot je dejal, pa se trenutno ukvarja z vprašanjem, ali je možno zgraditi idealen zdravstveni sistem.

Zdravstvo še vedno srfa na valovih recesije.
Dorjan Marušič

"Če kdo misli, da je možno zgraditi idealen sistem, to ni možno. Raje uporabljam besedo nadgrajevati sistem," pravi Marušič. Kot izhodišče za svoj predlog je uporabil koalicijski sporazum in dodal poglede, ki se mu zdijo pomembni.

Pri predstavljanju izhodišč do leta 2013 je izpostavil, da se razlika med Slovenijo in drugimi članicami EU zmanjšuje. Dodal je, da na področju zdrave življenjske dobe veliko izgubljamo tudi na račun duševnih bolezni, alkoholizma in samomorov.

Kar se tiče financ, se jih je dotaknil z besedami, da potrebe po zdravstvenih storitvah naraščajo, vprašljiva pa so finančna sredstva. Vlada je sicer zahteve po zmanjševanju sredstev za zdravstvo znižala, a težko bo še dodatno pritiskati na sistem oziroma ga izžeti, priznava.

Poudaril je, da bi bilo treba aktivnost usmeriti na skupino med 40. in 60 letom. "Kadrovsko smo podhranjeni nasproti ostalim članicam," ocenjuje in dodaja, da primanjkuje tudi postelj.

"Ali so majhne lokalne skupnosti usposobljene, da vzpostavijo in skrbijo za bolnike na primarni ravni?" se sprašuje ob razglabljanju o trdnosti in vlogi zdravstva na primarni ravni.

Glede podeljevanja koncesij pravi: "Pogrešam poglobljeno analizo, ki bi pokazala, ali je to pripomoglo k izboljšanju stanja. Želim stremeti k čim večji preglednosti sistema." Nadzor bo treba po njegovem nadgraditi.

Preživet sistem
Marušič je jasno povedal, da sistemu obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nasprotuje, saj zdaj, ko zdravstvo prehaja v kritično obdobje, ni več ustrezen. Zavzema se za bolj jasno opredelitev osnovnih in kontrolnih pregledov.

Treba bo razmišljati tudi o pozitivnih spodbudah, je poudaril kandidat za ministra in ocenil, da bo treba na ravni vseh partnerjev v zdravstvu opraviti razpravo o pravicah.

"Težko sprejemam tezo, da je zdravstveni sistem tak, kot je, ker nimamo neke mreže," pravi in trdi, da je treba to "mrežo" vzpostaviti. Sam vidi šest zdravstvenih regij, kjer bi lahko vzpostavili negovalne bolnišnice. Za te ne bi postavljal novih stavb, saj meni, da je dovolj prostora v že zgrajenih bolnišnicah. "Sam zagovarjam povezovanje oziroma mreženje, ne ločevanje."

Dejal je, da nekateri očitajo neustavnost nekaterim spremembam v nastajajočem zakonu, in dodal, da "ne bi želel zasesti tega mesta in se soočiti s tem, da bi bil zakon neustaven".

"Državljane je treba postaviti v center zdravstvenega sistema," so besede, s katerimi je Marušič sklenil predstavitev svojega programa.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Izrazili so mu podporo
Ivan Grill
(SDS) je po zaključku predstavitve izrazil podporo oziroma pohvale in čestitke Marušiču: "Veseli me, da nakazujete spremembe, niste pa zagovornik revolucionarnih sprememb, ki bi imele slabe posledice." Dodaja, da mu Miklavčičeva zapuščina ne bo v veliko pomoč in da bodo od njega zahtevali nekaj konkretnih odgovorov v zvezi s problemi, ki jih je že omenil.

France Cukjati
(SDS) ga je vprašal denimo, ali bo sodeloval pri pripravi in nadaljnji pripravi zakona o zdravstveni dejavnosti, če se pri posameznih točkah ne strinja z vsem, kar je v zakonu.

Andreja Črnak Meglič (SD) je Marušiča opozorila, da teza glede neopravljanja analiz ne drži v celoti.

Marijan Križman (SD) pa je izpostavil tudi vprašanje reševalcev: ali jih je možno obravnavati tudi drugače, tako da bi državno blagajno stali manj. Dodal je, da bo Marušiča podprl.

Julijana Bizjak Mlakar (SD) pravi, da se ji zdi vračanje k analizam in to, da je spremljal predstavitev mnenj javnosti, pozitivno.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.