Slovenija
11 ogledov

Marušič: "Kriza vodi na višji nivo"

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Minister Marušič in predstavniki zdravniškega sindikata Fides so se dogovorili, da vsaka stran imenuje svojo delovno skupino, ki bo oblikovala svoje rešitve za položaj v zdravstvu.

Kot je dejal Marušič v izjavi za javnost, je na sestanku s predstavniki Fidesa predstavil osnovne usmeritve nujnih sprememb v zdravstvenem sistemu v smislu večanja avtonomnosti javnih zdravstvenih zavodov s polnomočnim srednjim menedžmentom in uvedbo variabilnega dela plače oziroma nagrajevanja najbolj izpostavljenih skupin v zdravstvenem sistemu glede na produktivnost in kakovost.

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin pa je poudaril, da vlada tudi tokrat ni predlagala nič glede reševanja problema dežurstev in umika zdravniških soglasij za delo preko polnega delovnega časa.

Ob tem je Marušič ponovno pozval, naj se v obdobju štirih mesecev, dokler novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju ne pride v veljavo, poskuša doseči napredke v reorganizaciji dežurne službe oziroma v reorganizaciji zdravstvenega sistema. Poleg tega so mu direktorji javnih zdravstvenih zavodov v ponedeljkovem sestanku zagotovili, da 24-urno zdravstveno varstvo po 1. septembru ne bo okrnjeno.

Kriza vodi na višji nivo
Sicer pa je minister prepričan, da se "lahko iz vsakega kriznega trenutka pride na višji nivo". Tako je tudi zaplet s preklici zdravniških soglasij za delo preko polnega delovnega časa prinesel nekaj rezultatov, meni minister. Ob tem navaja, da je kar nekaj zavodov organiziralo delo v turnusu, kar je bilo še donedavno utopija. Tako si minister želi nadaljevati na tej poti, v smeri reorganizacije dežurne službe.

Prepričan je, da je s pravim pristopom mogoče zmanjšati 256 dežurnih mest na način, da se ne bo nič poznalo na oskrbi državljanov. Ta se bo po njegovih besedah celo izboljšala, saj bo na ta račun več razpoložljivih zdravnikov za redno delo.

Kuštrin je dejal, da bodo memorandum, ki so ga že posredovali vladi, razširili in konkretizirali. Sicer pa predsednik sindikata pravi, da je izstop zdravnikov in celotnega zdravstva iz sistema javnih uslužbencev ter posodobitev plačnega sistema ena bistvenih rešitev.

Z uvedbo variabilnega dela plače Kuštrin sicer nima nobenih problemov, vendar pa to pomeni popolnoma nov plačni sistem, je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.