Slovenija
6 ogledov

Marušič s svojimi predlogi

Dorijan Marušič pripravlja pokojninsko reformo. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Minister Dorijan Marušič pripravlja več sprememb zdravstvenega sistema, pri čemer bo popravljal tudi reformo, ki jo je pripravil njegov predhodnik Borut Miklavčič.

Minister za zdravje Dorijan Marušič se je danes sestal z vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. "Vodstvo UKC mi je obljubilo svoje sodelovanje pri reorganizaciji dela, podpirali so tudi morebitno združevanje na nekaterih področjih, v zvezi s tem bodo pripravili svoj predlog," je dejal minister. Vodstvo je izrazilo tudi pripravljenost za sodelovanje pri bolj pregledem sledenju denarja do bolnika.

Na vprašanje, ali na novo pripravlja reformo mimo tistega, kar je že pripravil njegov predhodnik, je Marušič pojasnil, da se bo potrudil, da bi odpravil čim več napačnih usmeritev in odklonov.

Zdravstveno zavarovanje ostaja nespremenjeno
Drastičnih sprememb sistema zdravstvenega zavarovanja si po njegovih besedah ne moremo obetati, saj je za to njegov mandat prekratek. Drugi, bolj možen scenarij je po besedah ministra ta, da se z "nekaj preprostimi in hitrimi potezami" spremeni zakon o zdravstvenem zavarovanju in tako zagotovi finančna vzdržnost sistema.

Nov finančni model
Po besedah Marušiča bodo v mesecu dni predstavili tudi načrt prenove modela financiranja, ki vključuje prenovo modela plačevanja po skupinah primerljivih primerov, predlog plačila terciarja in specialistične ambulantne dejavnosti. Nekatere spremembe bi po njegovih besedah v sistem vpeljali že prihodnje leto.

Ne varčevanju
V Splošni bolnišnici Izola so komaj dobili dodaten denar od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za izvajanje programa akutne bolnišnične obravnave, ki zajema opazovanje, diagnostiko in zdravljenje, že bi ga morali oklestiti. "Letošnji ukrepi zavarovalnice oziroma vlade Slovenije narekujejo zmanjšanje programa akutne bolnišnične obravnave za dva odstotka in mi smo rekli, da tega zmanjšanja ne bomo izvedli, ker smo ta program komaj dobili," je za zurnal24.si povedal vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice Anton Kranjc. Varčevali bodo pri drugih programih, a pacienti naj ne bi trpeli.

"V tem našem zdravstvu je čudna paradoksalna zadeva, da imamo vsako leto neke ukrepe, vsako leto moramo nekje varčevati, pa bi moral enkrat en pameten reči: 'Zdaj smo pa že vse privarčevali, zdaj pa ne moremo več,' ampak mi še kar varčujemo," dodaja.

O denarju tudi v parlamentu
Minister za zdravje pa je že dopoldne na parlamentarnem odboru za zdravstvo napovedal, da bi letos zdravstveni sistem deloval stabilno in to kljub finančni luknji Zavoda za zdravstveno zavarovanje. 

Ta bo po nekaterih izračunih leto končal s 50 milijoni minusa. A njegov prvi mož Samo Fakin pravi, da je "skoraj prepričan", da jim bo letos uspelo, čeprav se boji, da so vsi ukrepi za zajezitev rdečih številk prepočasni.

Marušič je napovedal tudi določene ukrepe, kot na primer preusmeritev manj zahtevnih bolnikov  iz bolnišnic v specialistične ambulante in ureditev čakalnih dob. Poleg tega je opozoril, da so tudi stroški za plače v zdravstvu visoki.

Člani odbora za zdravstvo so se sicer sestali na zahtevo SDS, ki jo skrbijo rdeče številke Zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.