Slovenija
74 ogledov

Maske skoraj brez dela, v prestolnici rekord

pust
1/22
Saša Despot
Po Sloveniji so potekale sobotne pustne povorke, ki se jih je udeležilo na desettisoče mask. V Ljubljani tudi rekord.

Na pustno soboto so po številnih mestih in krajih potekali pustni karnevali, zvečer pa se pričenjajo pustne zabave. V Ljubljani je kot osrednja prireditev potekal Zmajev karneval z okoli 1200 masami, ogledalo si ga je nekaj tisoč obiskovalcev.

pust  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Povorka mask je dopoldne krenila z Brega, šla mimo magistrata na Prešernov trg, na koncu pa so se vsi skupaj zbrali na zaključnem rajanju na Kongresnem trgu.

Na čelu povorke je bila maskota karnevala, veliki zeleni ljubljanski zmaj, ki so mu sledile posamezne skupinske maske šol in vrtcev - minioni, zmajčki, lipkoti ... Na koncu so se predstavile še tradicionalne slovenske maske, kot so kurenti in drugi.

Maske so pod mentorstvom učiteljev in vzgojiteljev v šolah in vrtcih izdelali otroci sami. "Vsako leto v šolah pripravimo delavnice za učitelje in mentorje, na katerih jih učimo, kako se izdelajo lutke in maske, ti pa nato znanje prenesejo na svoje učence," je dejala Petra Škofic iz Lutkovnega gledališča Ljubljana,

Karneval sicer letos poteka v znamenju Ljubljane - zelene prestolnice, zato sta z maskami prikazana celoten naravni ciklus in bogastvo urbanega vrtičkarstva. S tem naj bi prispevali k osveščanju o naši povezanosti z naravo ter o izbiri doma pridelanega sadja in zelenjave.

  • Utrinke iz pestrega pustovanja v Litiji in Ljubljani si oglejte v zgornji GALERIJI

Karnivali so potekali tudi drugod po Sloveniji, pravi vrhunec pa bo na pustno nedeljo, ko bodo potekala tradicionalna pustovanja v tradicionalnih pustnih središčih: v Cerknici, Cerknem, na Ptuju ... Sledil pa bo še zaključni pustni torek, ko bodo maske še zadnjič skušale pregnati zimo. A vremenska napoved ni ravno v tem duhu ... 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.