Slovenija
42 ogledov

Masleša ostaja, jutri začnejo z delom

Branko Masleša Anže Petkovšek
Zahtevi Janeza Janša, naj se Branka Masleša zamenja, ni ugodeno.

Predsednik vrhovnega sodišča (VS) Branko Masleša nepreklicno ostaja in vodi sodni senat petih vrhovnih sodnikov, ki bodo jutri začeli odločati o zahtevi za varstvo zakonitosti (ZVZ), s katero poskuša Janez Janša izpodbiti dveletno zaporno kazen, ki jo trenutno prestaja v zaporu na Dobu.

VS je že drugič v dobrem mesecu zavrnilo Janševo zahtevo naj se Masleša izloči iz senata, ker da ta o njegovi ZVZ ne bo mogel presojati nepristansko. Janša ni prepričal.

"Na občni seji so vrhovne sodnice in sodniki zahtevo za izločitev predsednika senata, predsednika VSRS Branka Masleše, zavrnili. Ločeno je bila zavrnjena tudi zahteva za izločitev vrhovne sodnice Maje Tratnik," poudarjajo na VS.

Tepihovanje prek Twitterja

"Tepihovanje Slovenije se nadaljujejo," je prepričan Janša, ki se je na zavrnitev njegove zahteve za izločitev Masleše odzval le prek družbenega omrežja Twitter.

Odvetnik zahtevo še dopolnil

Na dobro uro trajajoči seji je 27 vrhovnih sodnikov najprej zavrnilo zahtevo Janše oziroma njegovega zagovornika Francija Matoza naj se Maslešo zamenja in namesto njega določi drugega predsednika senata. Takoj zatem pa je Masleša kot predsednik VS zavrnil še Janševo zahtevo za izločitev sodnice Tratnikove.

Tratnikova je pred časom sicer že sama predlagala, da jo izločijo oziroma zamenjajo. Ocenila je namreč, da o Janševi ZVZ ne bo mogla razpravljati nepristansko, saj je bil njen mož namestnik nekdanjega republiškega sekretarja za pravosodje, hkrati pa aktivno udeležen v postopkih Janševega prestajanja prve zaporne kazni leta 1989 po procesu proti četverici.


"Petčlanski senat bo jutri začel odločati o zahtevi za varstvo zakonitosti, ki so jo vložili vsi trije obsojeni v zadevi Patria. Predvideni so trije datumi sej. Po sprejetju odločitve bo sodba izšla pisno;" dodajajo na VS.

Janša in Matoz sta Masleševo zamenjavo zahtevala potem, ko je ta napovedal, da bo sam predsedoval vsem senatom vrhovnih sodnikov, ki bodo do konca leta odločali o zahtevah za varstvo zakonitosti. Matoz pa je zahtevo za izločitev Masleše še dopolnil tik preden so o zahtevi odločali vrhovni sodniki na omenjeni občni seji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.