Slovenija
62 ogledov

Mastnak razmišlja o odstopu

Prva dama Vegrada Hilta Tovšak še ni podala izjave o odstopu. (Foto: IFP) Žurnal24 main
Član NS Vegrada Mastnak razmišlja o odstopu, prvi nadzornik Boštjančič še vedno vztraja pri odstopu Tovšakove in imenovanju nove uprave. Realna možnost, da delavci dobijo plače.

Član nadzornega sveta Vegrada Samo Mastnak, ki je predstavnik sveta delavcev, razmišlja o odstopu. Kot je za zurnal24.si povedal, si je konec tedna vzel za razmislek in se bo posvetoval z družino, nato pa videl, kakšna bo njegova odločitev.

O odstopu je začel razmišljati potem, ko je na včerajšnji maratonski seji prvi nadzornik Klemen Boštjančič napovedal, da odstopa, nato pa si je premislil. Mastnak meni, da je dobil direktivo, da ga je nekdo prepričal, da se je potegnil nazaj. Mastnak o odstopu razmišlja tudi zaradi pritiskov nanj in na njegovo družino ter določenih neresnic, ki se pišejo o njem.

Kar se mene tiče, so vse zadeve jasne, ni nobene dileme. Težko rečem, kaj pričakujem v ponedeljek, kaj se bo še zgodilo in kaj se ne bo, je pa stvar zelo jasno postavljena.
Klemen Boštjančič, predsednik nadzornega sveta Vegrada

Boštjančič navedbe o Mastnakovemu odstopu težko komentira. Pravi, da v vsej zgodbi oba nadzornika in direktorica Vegrada Hilda Tovšak govorijo toliko različnih stvari, da se težko opredeli. "Meni je vse to skupaj smešno. Včeraj je bilo nekaj, danes nekaj drugega, jutri spet nekaj. To je res farsa," pravi prvi nadzornik.

Na vprašanje, ali se bo Mastnak sestal z delavci glede njihovega mnenja o prisilni poravnavi, nadzornik in predstavnik sveta delavcev odgovarja, da vabila za ponedeljkovo sejo še ni dobil. Boštjančič pravi, da bo vabilo zagotovo dobil še danes zvečer ali jutri zjutraj.

Boštjančič ne popušča

Prvi nadzornik še vedno vztraja pri svojem odstopu, če ne bosta sprejeti dve njegovi zahtevi, to je razrešitev ali odstop Tovšakove in imenovanje nove uprave. "Definitivno. Če v ponedeljek do tega ne pride, bom odstopil oziroma poslal odstopno izjavo. Odstopil bom, zelo verjetno pa bom odstopil s skupščino. Skupščina je sicer napovedana zelo kmalu, in sicer 30. avgusta."

Tovšakova še ni odstopila

Prva dama Vegrada še ni podpisala odstopne izjave. "Ko bo pisna izjava, ji bom verjel, vse ostalo pa so le govorice in natolcevanja," pravi Boštjančič.

Ali bo k njenemu morebitnemu odstopu pripomogel poziv premierja Boruta Pahorja in ministrice za gospodarstvo Darje Radić, naj odstopi, Boštjančič meni, da to na odločitev Tovšakove popolnoma nič ne vpliva. Pravi, da je tako ali tako prepričana, da je v tej in vseh slovenskih zgodbah v ozadju politika in se to Vegradu dogaja, ker je politika ne mara.

Delavci le do svojih plač?
Mastnak meni, da obstaja realna možnost, da delavci dobijo plače. Zadnje tri plače mora delodajalec tako ali tako poplačati, pravi. "Gre za plače za nazaj, za maj in april. To niso take vsote, da jih ne bi mogli poplačati in predvidevam, da bi lahko v kratkem začeli izplačevati plače za mesec junij," še pojasnjuje.

vegrad, delavec, gradbeni%C5%A1tvo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Prav tako vidi realno možnost, da se Vegrad lahko reši s prisilno poravnavo.
"Bo težka pot. Ni vse odvisno od nas Vegradovcev, ki smo znani kot trmasti ljudje. Krize prihajajo in odhajajo, ampak vedno se nekako dvignemo. Kar se dela tiče, je vse odvisno od nas, če bodo upniki pristali na prisilno poravnavo," pojasnjuje Mastnak.

Se Tovšakova ogreva za Kneza?
Kot danes piše časnik Dnevnik, Tovšakova odstopne izjave ni želela izročiti Boštjančiču, ampak je zagotovila, da jo bo poslala po pošti. Če bo Tovšakova uresničila svojo obljubo, bo njena odstopna izjava po pisanju časnika začela veljati šele 2. septembra, ko se izteče rok, do katerega mora Vegrad dopolniti predlog za začetek prisilne poravnave.

Tovšakova naj bi po Dnevnikovih navedbah pristala, da bo prokurist družbe postal Sandi Knez, pri čemer naj bi celo podpisala izjavo o njegovem imenovanju za prokurista. Z imenovanjem Branke Babič v novo upravo Vegrada pa se Tovšakova ni strinjala. Babičevo in Kneza je v novo upravo družbe sicer predlagal Boštjančič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.