Slovenija
343 ogledov

Mastno bi zaslužil, če bi bil Francoz

Danijel Krajnc
1/7
Suzana Kos
Slovenski policisti so precej slabše plačani od kolegov; ne glede na težke razmere, si v misijah želijo znova sodelovati.

"Strah je dober, ker izostri čute in te ohrani živega. Osebno me je strah predvsem situacije, ki je ne bi znal rešiti, ne pa same nevarnosti," poudarja kriminalist koprske policijske uprave Danijel Krajnc, ki je leto in pol preživel na misiji v Vzhodnem Timorju. "Tam je svet povsem drugačen, tropsko podnebje in 43 stopinj Celzija čez dan, ljudje hodijo naokoli z mačetami, kultura je povsem drugačna, verjamejo vaškim vračem. Leto in pol sem jedel samo kuhan riž in piščanca, in ko sem se vrnil, mi je mama skuhala – riž," smeje pripoveduje 46-letni sogovornik, oče dveh deklet, ki je na misiji živel v hiši brez elektrike in tekoče vode; OZN je je zagotavljala le liter in pol ustekleničene na dan. Če bi pili tamkajšnjo vodo, bi zboleli.

Zmanjkalo goriva

In najgrši spomin? "Najbolj neprijetno sem se počutil, ko zaradi protestov nismo mogli pristati in je letalo toliko časa krožilo nad pristajalno stezo, da se je motor, ko se nam je le uspelo spustiti in končno pristati, ustavil, ker nam je zmanjkalo goriva, in ne zato, ker bi ga pilot ugasnil," razkriva koprski kriminalist.

Slovenska policija sicer zaznamuje 15-letnico sodelovanja v mednarodnih mirovnih misijah. Doslej je v njih v različnih vlogah sodelovalo okoli 200 policistov, v zadnjih dveh letih pa se je zaradi omejevanja proračunske porabe prisotnost Slovencev v misijah zelo zmanjšala; zato trenutno sodelujemo v le dveh, in sicer na Kosovu in v Palestini. V dveh letih smo število policistov v misijah zmanjšali z 20 na 11, medtem ko vojska število svojih pripadnikov v misijah povečuje.

Pridobivanje izkušenj

Sodelovanje v misijah je pomembno zaradi pridobivanja izkušenj, izmenjave informacij in navezovanja stikov med policijami posameznih držav. "Vsekakor plača ni razlog za sodelovanje v misiji, z njo si morda lahko kupiš nova okna ali obnoviš streho, to pa je tudi vse. Je pa zanimivo, da se ne glede na to, kako težko je bilo v misiji, vanjo želiš vrniti," razkriva Alen Lorbek z generalne policijske uprave, ki je sodeloval na dveh misijah, v Jordaniji in v BiH, kjer je vodil urad, podoben slovenskemu NPU. Slovenski policisti so med drugim tri leta inštruirali iraške kolege.

Nekajkrat bolje plačani

Plača našega policista na misiji na Kosovu je z vsemi dodatki od 3.700 evrov, z dnevnicami vred, ki jih sicer plačuje EU. Britanski ali francoski policisti zaslužijo od osem do deset tisoč evrov na mesec, romunskim pa za eno leto misije priznajo dve leti beneficiranega staža. Za sodelovanje v mirovni misiji morajo slovenski policisti pred tem opraviti tudi posebne psihološke teste, imeti pa morajo tudi vsaj osem let izkušenj.

 
Komentarjev 5
  • zdrej 11:35 07.marec 2014.

    Tale ni vojak ampak policist.

  • Maxximus 23:17 05.marec 2014.

    Komaj čaka da bo spet pol leta jedel kuhan riž in piščanca??? Pol pa javno jamrat kk slaba je bla plača kao??? Sam delam v javni upravi ampak tole je pa višek megle...

  • Trovlak 22:36 05.marec 2014.

    Ja kaj pa jamrajo - ostali Slovenci smo tudi napram Angležem, Belgijcem, Francozom, Fincem in še komu, precej slabše plačani v vsakem poklicu, ki ga opravljamo. Vojska kot taka je državi in preostalim davkoplačevalcem, ki zanje delamo, totalno breme. Se ...prikaži več je dotični mogoče kdaj tako vprašal - koliko ljudi mora delati za njegovo plačo, da ga okoli serje in biksa? Slovenija, če ima vojsko ali pa nima. Služi samo temu, da se prek nje pokrade veliko denarja.