Slovenija
17 ogledov

Mate o nepomembni napaki policije

Za dobavo oklepnikov Patria Ministrstvu za obrambo je odgovoren Rotis, zastopnik Žurnal24 main
Notranji minister Mate je potrdil, da je depeša Interpola, povezana z afero Patria, več kot leto ležala v predalu. Ali je Erjavec kazal pogodbo s Patrijo Janši?

Časnik Dnevnik poroča, da je Interpol Dunaj že 21. februarja lani slovenski policiji poslal depešo, s katero so pozvali slovenske kolege, naj raziščejo vlogo Walterja Wolfa in Wolfganga Riedla pri poslu slovenskega obrambnega ministrstva s Patrio. Avstrijski preiskovalci so pozorili, da gre v zgodbi  za sumljive denarne transakcije v višini 2,3 milijona evrov, ki so povezane z nakupom oklepnikov v Sloveniji. Tik pred sklenitvijo pogodbe o nakupo oklepnikov Patri med družbo Patria in slovenskim ministrstvom za obrambo, je Patria namreč družbi Wolfganga Riedla nakazala 2,3 milijona evrov, ta pa celotno vsoto Walterju Wolfu.

Interpolova depeša je v predalih policije ležala kar 15 mesecev, preden so organi pregona začeli ukrepati. "Postopanje policije je bilo napačno, zato bom preveril odgovornost odgovornih, vendar pa za preiskavo domnevne korupcije v Patriji ni pomembna," je pasivnost policije komentiral notranji minister Dragutin Mate.                                                                                                   

 

Začudenje na finski TV

Prej omenejeni dnevnik navaja tudi Ritta Pihlajamäki, direktorico prvega programa finske javne televizije YLE, ki je v ponedeljek objavila oddajo o domnevni vpletenosti orožarskega podjetja Patria v korupcijo, ki naj bi segala tudi v vrh slovenske politike. Pihlajamäkijeva je izrazila začudenje, da demokratično izvoljena vlada razmišlja o tožbi proti medijski hiši. Zatrdila je, da je predvajanje oddaje naključno vpadlo v čas slovenske predvolilne kampanje in dodala, da je oddaja sad leto in pol trajajočega dela. Izrazila je pričakovanje, da bodo dokumenti, ki pričajo o domnevni korupciji v Patriji, vključno z dokumentom z zloglasno črko "J", kmalu javno objavljeni.

Kaj je Erjavec kazal Janši?
Časnik Delo navaja v članku (ki vsebuje pogovor z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem) z naslovom "Karl Erjavec trdi, da je pogodbo pred podpisom pokazal Janezu Janši", da se je minister Erjavec pred sklenitvijo pogodbe z družbo Patria o nakupu oklepnikov 8X8 posvetoval s premierjem Janezom Janšo. Erjavec je po navedbah Dela svojemu šefu pokazal pogodbo, saj je bil v igri denar v višini 278 milijonov evrov - toliko je namreč vreden nakup oklepnikov. "(Janša, opomba D. M.) ni rekel, 'ja, vse je v redu', rekel je, da je to moja odgovornost in da mi verjame," je Delu dejal Erjavec. "V skupnem znesku smo namreč za 19,5 milijona evrov prekoračili vsoto, ki smo jo imeli na razpolago," je še pojasnil obrambni minister.

Izjava obrambnega ministra je v očitnem nasprotju z zagotovili Janše, da s pogodbo o nakupu oklepnikov nima nič in da se o njej ni z nikomer pogovarjal.

Minister za obrambo Karl Erjavec je za RTV povedal, da navedbe Dela ne držijo in da bo pri časniku vložil zahtevo za popravek. "Res sem bil pri premierju Janši, toda le zato, da sem ga seznanil s končanim postopkom naročila oklepnikov 8x8 za potrebe Slovenske vojske in ga obvestil, da bo podpisal pogodbo z izbranim ponudnikom. Besedila pogodbe mu nisem kazal," je zatrdil Erjavec.

Že pred tem se je odzval Franc Stanonik, vodja kabineta ministra Erjavca: "Omenjeni naslov članka potvarja ministrove izjave iz pogovora in ne ustreza resnici". Stanonik je dodal, da ne minister ne kdo drug na obrambnem ministrstvu ni pogodbe kazal nobeni nepooblaščeni osebi

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.