Slovenija
18 ogledov

Mate ostro nad Kresalovo

kresal_zurnal24270509 Žurnal24 main
Nekdanji notranji minister Dragutin Mate je ostro obsodil odločitev svoje naslednice Katarine Kresal, da parlamentu ne bo izročila vseh potrebnih podatkov za raziskovanje o zadevi Izbrisani.

Takšen je bil odziv Mateja po pisanju spletne strani stranke SDS, z njo pa se je odzval na izjavo Kresalove, da ministrstvo komisiji za štetje tako imenovanih izbrisanih ne bo posredovalo seznama javnih uslužbencev, s katerimi je bila sklenjena podjemna pogodba za izvajanje upravnih dejanj v upravnih postopkih v zvezi z izdajanjem odločb.

Mate: "Imena so popolnoma javna"
Kresalova naj bi zahtevo zavrnila, ker ni želela uslužbencev izpostavljati šikaniranju. To je Mate označil za " neargumentirane floskule", saj so to delo opravljali javni uslužbenci, ki so za svoje delo prejeli plačilo iz državnega proračuna.

Dodal je še, da je ob prevzemu mandata na mizo dobil številke iz mandata Rada Bohinca ter spisek oseb, ki so opravljale omenjeno delo in podatke o plačilu. Zatorej, razlaga Mate, so " ta imena popolnoma javna in dokument ni označen z nobeno stopnjo tajnosti."

Po njegovem bi bilo treba jasno definirati, kje je bila storjena napaka in zakaj javnosti Kresalova sporoča druge številke kot Bohinc. Po njegovem Kresalova " ne ve popolnoma ničesar o tem, kako je bilo izvedeno štetje tako imenovanih izbrisanih pred letom 2004", zato ni dovolj, da na zaslišanje pride le ona in morda kakšen vodja direktorata.

Strah pred šikaniranjem
Notranja ministrica je sicer dejala, da so bili uslužbenci notranjega ministrstva, ki so delali v postopkih izdajanja odločb izbrisanim, v preteklosti deležni šikaniranja. Iz tega razloga naj bi jih želeli zdaj zaščititi in zato niso posredovali imen in priimkov teh uslužbencev preiskovalni komisiji državnega zbora o štetju tako imenovanih izbrisanih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.