Slovenija
34774 ogledov

Matej Golhleb po več kot sedmih mesecih izpuščen iz zapora v Italiji

"Kamion so mi vrnili, vendar z njega ukradli kar je bilo možno ukrasti," pravi Golhleb. strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik
Po več kot sedmih mesecih pripora v neživljenjskih razmerah, Slovenec pri katerem so našli 36,6 kilogramov kokaina, izpuščen iz pripora v Italiji.

"V petek sem imel zaslišanje pri sodniku, vse me je izprašal še enkrat nato pa mi zatrdil, da bom zaprt vsaj deset let. V soboto, ravno med ženinim obiskom v zaporu, je do mene prišel predstavnik zapora in mi povedal, da sem svoboden. Nisem mogel verjeti, večkrat sem vprašal, kaj misli s tem," razlaga še vedno zelo pretresen 45-letni Matej Golhleb iz Gotovelj pri Žalcu. V italijanski Brescii je bil v priporu sedem mesecev in pet dni. "Tukaj ste brez razloga," mu je ugotovitev sodnika prenesel predstavnik zapora. 

Grozilo mu je do 30 let zapora

Italijanska finančna straža je Golhleba prijela na avtocesti pri izvozu za Brescio 8. decembra lani, ko je na njegovem tovornjaku s katerim je prevažal kopalniško opremo našla 36,6 kilogramov kokaina. Golhleb je ves čas trdil, da za drogo na tovornjaku ni vedel, policija pa je sumila, da so ujeli enega od članov mreže organiziranega tihotapljenja drog. Glede na italijansko zakonodajo bi mu lahko prisodili do 30 let zapora.  

Golhleba so nekateri takrat primerjali s slovenskim tihotapcem velikega kalibra Kristijanom Kamenikom, ki so ga v  okolici Milana so prijeli s 46,7 kilograma kokaina in v Italiji prestaja osemletno zaporno kazen.

Golhleb: Bil sem vaba za policiste

Kaj natančno ga je opralo suma, Golhlebu niso pojasnili, predvideva pa, da je sodnik do odločitve prišel na podlagi analize nadzornih kamer, mobilnega telefona, navigacije, topografa in analize kokaina, ki so naj bi mi bila primešana moka in sladkor. 
"Analiza poti je bila čista, po Španiji sem se ustavil samo enkrat, na počivališču v Milanu, izven poti nisem šel," razlaga Golhleb, ki je prepričan, da so mu drogo podtaknili in je bil vaba za policiste.

Na kontroli nekaj ur prej kamion popolnoma čist

"Ko so me ustavili, se je okoli mojega tovornjaka zbralo več deset policistov, ki so pozornost namenjali samo meni. V tem času se je mimo lahko peljalo več ton kokaina," meni.
Italijanska finačna straža ga je ustavila na podlagi prijave. "Domnevam, da me je prijavil tisti, ki je drogo podtaknil," pravi Golhleb. "Ko so me policisti ustavili in napovedali, da bodo kamion pregledali, sem bil popolnoma brez skrbi. Le nekaj ur pred tem sem imel pregled v Franciji, kamion so pregledali tudi z rentgenom, kamion je bil čist."

Policisti fizično nasilni

"Italijanski policisti so me ob aretaciji, ko nisem znal pojasniti, kaj so vrečke z rjavo čokolanimi ploščicami, pretepli," razlaga Golhleb.  

"Podpisal sem stvari za katere sploh ne vem, kaj so pomenile. Bilo me je strah, bil sem popolnoma pretresen italijansko nisem razumel dovolj, prevajalca nisem dobil," razlaga. 48 urni pripor so kmalu podaljšali na šest mesecev.

Slovenske policije o izpustitvi niso obvestili

Slovenska policija je bila o njegovem prijetju obveščena deset dni kasneje, kot pravijo pri Golohlebovih, so postopek in zaslišanje po dolžnosti opravili zelo korektno in bili tudi sicer na razpolago 24 ur na dan na posebni liniji.

"Italijanski varnostni organi so nas decembra 2019 obvestili o prijetju slovenskega državljana z omenjeno količino prepovedane droge. V nadaljevanju smo z italijanskimi varnostnimi organi tudi sodelovali, a o izpustitvi nas niso obveščali," so nam sporočili s policije.

V zaporu shujšal 42 kilogramov

Golhleba so italijanske oblasti v priporu držale v zaporu v Brescii, kjer  je bival v sobi še s 13 priporniki. V več kot 200 let starem zaporu je prostora za 220 ljudi, trenutno jih je tam okoli 380. "Razmere so nemogoče, spali smo na trinastropnih posteljah, v prostorih ni bilo zraka, v stranišču, ki je hkrati kopalnica, ni nobenih vrat. Ker nisem imel svoje mize, sem hrano jedel stoje, tako, da sem jo položil na posteljo. Vse moje osebne stvari so mi pokradli, nisem se imel s čim umivat in brit," razlaga 45-letni Golhleb, ki je v priporu shujšal 42 kilogramov in imel nevrološke težave. Ker v priporu ni imel ustrezne zdravstvene oskrbe, so se mu poslabšale kronične bolezni. 

"Sonca sedem mesecev skoraj nisem videl"

"Sonca v sedmih mesecih skoraj nisem videl, takoj nasproti okna naše sobe je bila sosednja stavba," razlaga shirani in bledi 45-letnik.

Z zdravstvenimi težavami, predvsem psihičnimi, se je spopadala tudi družina, žena ter trije otroci, 12-letna hčerka ter 18- in 21-letna sinova. Z ženo je lahko govoril šele konec januarja, torej dva meseca po prijetju, pred tem samo preko odvetnikov. Otroci so ga lahko obiskali šele maja.

Brez prevajalca pred italijanskega sodnika

Golhleb, kot razlaga, praga sodišča ni prestopil. V sedmih mesecih je imel dve zaslišanji pred sodnikom, slovenskega prevalca ni dobil v nobenem primeru, čeprav je konzularno predstavništvo Slovenije v Italiji to izrecno zahtevalo. "Dobil sem hrvaškega prevajalca, ki je govoril pomanjkljivo hrvaščino," pravi. Odvetniki, čeprav mu jih je določilo sodišče, so začeli zahtevati denar. S pomočjo slovenskega konzulata v Trstu je nato dobil novega odvetnika, ki je zgodbo vendarle pripeljal do konca.  

"V domačem kraju veljam za kriminalca"

"Oškodovana je kmetija, ne morem se vrniti na prejšnje delovno mesto, med krajani veljam za kriminalca, nekdanji poslovni partnerji so med mojo odsotnostjo kot volkovi napadli našo firmo," razlaga Golhleb, ki pa je še vedno v šoku ter tudi ganjen zaradi sprejema, ki so ga v soboto pripravili njegovi prijatelji, oziroma vsi tisti, ki so verjeli, da je nedolžen.

Zgodbo bomo spremljali. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 22
  • Avatar olor
    olor 14:15 18.julij 2019.

    Italija je v EU in verjetno tudi zanjo veljajo predpisi o zapornikih in normativah. Kot vem se naši zaporniki pritožujejo če jim sonce ne ogreje okvarjene možgane. Torej bi naše morali malo poslati v italjanske zapore, da tam okusijo udobje ...prikaži več in tri tople obroke in .....

  • kvasetotidogajamona 23:22 17.julij 2019.

    pofukani nacistični fašisti da vam mater jebem špagetarji...

  • Avatar vec
    vec 22:08 16.julij 2019.

    Vdčina voznikov TOČNO VE da imajo še malo zabejen tovor, ker jih ponavadi ne gledajo razen če ni dojav ali akcije policije ki gre v grame (na osnovi dojav spet) gre vse super skozi, plačilo je na kilo za tako ...prikaži več delo okay cca 500-1000 € na kg. na koncu pa itak vsak reče da ni vedel