Slovenija
19496 ogledov

Več kot 23 tisoč družin bo dobilo manjšo socialno pomoč

samohranilka mamica otroci Dejan Mijović
Ministrstvo: Socialna pomoč je skoraj na ravni minimalne plače.

Vlada je konec junija sprejela predlog novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, s katerim predlaga ukinitev dodatka za delovno aktivnost.

denar računalnik kalkulator Kdo ima prav? Slovenija Toliko pomoči prejemajo družine. Levica: "Ne označimo jih za lenuhe"

S tem želijo po besedah ministrice Ksenije Klampfer razmejiti denarno socialno pomoč in minimalno plačo ter doseči hitrejšo aktivacijo upravičencev do denarne socialne pomoči na trgu dela.

"Gre za ukrepe, ki bodo močno poslabšali življenje mater samohranilk in drugih gospodinjstev z majhnimi dohodki, v katerih je zaposlena samo ena odrasla oseba. Ukinjajo namreč dodatek za delovno aktivnost, ki dviguje mejo za upravičenost do socialne pomoči in s tem družinam z nizkimi dohodki daje pomoč," opozarjajo v inštitutu 8. marec.

Poleg enostarševskih družin bo ukrep udaril tudi po socialnih prejemkih v družinah z enim zaposlenim staršem in pri vseh delovno aktivnih prejemnikih denarne socialne pomoči. Bistveno nižjo socialno pomoč naj bi dobilo 23.124 oseb ali pa bodo to pravico izgubili.

Vlada predlaga tudi ukinitev dvokratnega letnega usklajevanja socialnih transferjev z rastjo cen življenjskih potrebščin, kar pomeni, da bo zaradi varčevanja na dvig socialne pomoči, otroškega dodatka ali štipendij potrebno čakati eno leto. Na napovedane ukrepe se bodo danes odzvali tudi v zunajkoalicijski partnerici Levici. “Vlada Marjana Šarca se je zavezala k boju proti revščini. To je eden izmed ključnih razlogov, da smo jo v Levici podprli. Celo v koalicijski pogodbi je zapisano, da se bo dodatek, ki ga zdaj želijo ukiniti, povečal. A vse kaže, da ta vlada z odpravljanjem revščine ne misli resno. Ravno nasprotno, s tem ko bo najrevnejšim družinam, materam samohranilkam, revnim zaposlenim vzela 200 evrov, bo revščino v Sloveniji poglobila in še povečala socialne razlike v družbi,” je danes dejal Matej T. Vatovec

Prizadetih bo 4600 družin

Z ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost bo socialno pomoč izgubilo ali pa bo nižja za več kot 4.600 družin, v katerih je vsaj ena oseba zaposlena za več kot 128 ur mesečno.

Enostarševske družine predstavljajo četrtino vseh družin v Sloveniji, 80 odstotkov enostarševskih družin predstavljajo matere samohranilke z otroki, vsaka četrta enostarševska družina živi pod pragom tveganja revščine. Enostarševske družine že leta predstavljajo eno najbolj ogroženih družbenih skupin, poudarjajo v inštitutu. 

Dohodki manjši za okoli 200 evrov

Če enostarševska družina z enim šolajočim otrokom prejema minimalno plačo 667,11 evra neto, se bodo njeni dohodki zmanjšali za 197 evrov. Mati samohranilka z enako plačo in dvema šolajočima se otrokoma pa bo ostala brez 205,11 evra. Tudi štiričlanska družina z enim zaposlenim na minimalni plači in 2 šolajočima otrokoma bo imela na mesec 205,11 evra manj.

Vsaka četrta družina v Slovenij je enostarševska, 80 odstotkov enostarševskih družin pa predstavljajo matere samohranilke z otroki.

"Ukrep je še en v seriji tistih, ki slabšajo položaj žensk in enostarševskih družin ter utrjujejo prevlado peščice nad večino. Ženske med svojim življenjskim ciklom v povprečju delajo na slabše plačanih delovnih mestih, imajo nižje dohodke in se v povprečju prej upokojijo. Tveganje revščine je pri ženskah posledično bistveno višje kot pri moških. Posebno ranljive so matere samohranilke," poudarjajo na inštitutu 8. marec. 

Dodatek za delovno aktivnost (DSP) je bil uveden leta 2012, sredi gospodarske krize, ko je denarno socialno pomoč znašala le 230 evrov, namen pa je bil spodbujati aktivnosti oziroma ohranjati motivacijo za delo.

Ministrstvo: Socialna pomoč je skoraj na ravni minimalne plače

Na ministrstvu za delo so ocenili, da ta dodatek, zaradi katerega je cenzus za denarno socialno pomoč (DSP) skoraj na ravni minimalne plače, povzroča past neaktivnosti in ruši eno temeljnih načel dodeljevanja denarne socialne pomoči, saj upravičenec do socialne pomoči ne more biti v ugodnejšem položaju od tistega, ki si sredstva za preživljanje zagotavlja z delom.

Julija je med 56.503 prejemniki denarne socialne pomoči dobivalo dodatek za delovno aktivnost 10.195 upravičencev

Socialna pomoč + dodatek 607 evrov

"Za razmejitev denarne socialne pomoči in minimalne plače predlagamo ukinitev dodatka, saj z vidika gospodarskih razmer in stanja na trgu dela, kjer primanjkuje delovne sile, ni več ustrezno umeščen v institut DSP. Dodatek je namreč bil sprejet kot 'dodatek k DSP' v času največje gospodarske krize leta 2011, ko je bila DSP še zelo nizka in je znašala 230 evrov. DSP danes znaša 402,18 evra, torej 172 evrov več in skupaj z dodatkom za delovno aktivnost dosega že 607 evrov oziroma 91,04 odstotka minimalne plače!" pojasnjujejo na ministrstvu.

 

 

Komentarjev 35
  • prevajalka 21:16 06.september 2019.

    Vseh prejemnikov dodatka za aktivnost je 10.190, v naslovu pa trdite, da bo z ukinitvijo prizadetih 23.000 družin? A lahko prosim avtor teksta pojasni? Kar se tiče mam, ki so same z otroki - v prvi vrsti jih je oče ...prikaži več dolžan preživljati. In če oče ne prispeva, je otrok upravičen do nadomestila iz jamstvenega sklada, ki je od 70 do 80 evrov. Torej ima mama poleg minimalne plače, še otroške dodatke in nadomestilo preživnine. Ali se lahko v imenu demagogije res zapiše karkoli, kar izreče nek aktivist?

  • konrad52 07:33 06.september 2019.

    Edino pravilno,naj se spravijo delat.Je zadosti delovnih mest, samo delati je treba ne pa lenart.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 22:23 05.september 2019.

    Šarec z tem si izgubil 20% podporo vlade!! Bodi heroj pa vzami še preplačanemu javnemu sektorju pa bo vlada imela 10% podpore!! Sicer se pa z tem zakonom strinjam saj ne more biti socialna podpora tolikšna kot je zajamčena plača!! ...prikaži več Zato se nam dogaja,da ljudje NOČEJO delati saj za isti denar doma poležavajo!!