Slovenija
13 ogledov

Matic, prvi letošnji Slovenec

Prvi dan leta 2008 je na svet prijokalo že sedem dečkov in štiri deklice.
1/2
Žurnal24 main
Prvi je letos na svet prijokal 3.600 gramov težak Matic, ki je 20 sekund čez polnoč razveselil svoje starše in osebje trboveljske porodnišnice.
Leto 2008 je otvoril deček, ki so mu sledile štiri deklice in šest dečkov. Iz slovenskih porodnišnic so še sporočili, da so na zadnji dan starega leta kot zadnji na svet privekali štirje dečki in devet deklic.

Le 40 sekund za Maticom je v ljubljanski porodnišnici na svet prijokala 3900 gramov težka deklica. Minuto za njo je na svet prijokala že druga, 3.970 gramov težka deklica. V Mariboru so kot prvega dočakali dečka, ki je na svet pokukal ob 1.23, v Murski Soboti pa se je prvi jok zaslišal ob 7.03, ko se je rodil 3.480 gramov težak deček. V Celju so prvemu ob 1.52 pomagali na svet 3.380 gramov težkemu dečku.

Na Ptuju se je ob 7.32 rodil deček, dobrih šest ur prej, natančneje ob 1.04, pa se je v Kranju rodil še en deček. Tudi v Novem mestu se je rodil deček, ki je prvič sam zadihal ob 2.35. V Novi Gorici in v Brežicah pa so na svet pomagali deklicama. Ob 1.25 je na svet prijokala 3.800 gramov težka deklica v Brežicah, ob 2.52 pa 2.700 gramov težka deklica v Novi Gorici.

V porodnišnicah v Slovenj Gradcu, Postojni, Izoli in na Jesenicah še čakajo na prvega letošnjega novorojenčka.

Deklice zaključile leto 2007

V Trboveljski porodnišnici je zadnja v letu 2007 ob 16.38 na svet prijokala deklica. V Ljubljani je bila prav tako zadnja deklica, ki je na svet prijokala ob 21.09. V Mariboru so že ob 14.37 na svet pomagali deklici, tako kot tudi v Murski Soboti.  V Celju, Slovenj Gradcu, Novem mestu in na Ptuju so se zadnji rodili dečki. Na Jesenicah, v Kranju, Novi Gorici, Postojni, Izoli in Brežicah so leto zaključile deklice.

 

Kje so rojevali naši predniki ...

Še nekaj let po drugi svetovni vojni, leta 1952, je bilo doma rojenih 54 odstotkov otrok. Ker je zdravljenje postalo brezplačno, je v petnajstih letih delež otrok, rojenih doma, upadel na 10 odstotkov, leta 1975 pa na en odstotek, kar velja še danes.

Novoletni dan rojstni dan za številne
Sicer pa po podatkih Statističnega urada svoj rojstni dan na današnji dan praznuje največ Slovencev in Slovenk. 1. januarja 2007 je bilo po podatkih urada takih kar 7.811 prebivalcev. Obenem pa najmanj Slovencev slavi rojstni dan 31. decembra - lani le 4.533. Več rojstev je med tednom kot čez vikend. V zadnjih dveh letih se je ob koncih tednov rodilo v povprečju 11 odstotkov otrok, na druge dneve v tednu pa 15,5 odstotka otrok.

Največ Slovencev je rojenih v četrtek ali petek, najmanj pa v nedeljo. Na osnovi primerjave števil rojstev v zadnjem in v prvem dnevu leta lahko po domnevah statističnega urada predvidevamo, da so nekateri starši prijavili rojstvo otroka, ki je bil dejansko rojen v zadnjih dneh decembra, kot da bi bil rojen 1. januarja. To je veljalo dokler je večina žensk rodjevala doma in prijave rojstva ni opravila uradna ustanova, na primer porodnišnica.

Največje razlike v številu rojstev so značilne predvsem do začetka petdesetih let. S tem, ko so starši prijavili otroka, kot da se je rodil 1. januarja, so ga "za eno leto pomladili". Otrok je tako šel pozneje v šolo, moški pa so šli leto pozneje služit vojaški rok. To je bilo značilno predvsem za dečke, zaradi želje staršev, da bi se prestavilo obvezno služenje vojaščine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.