Slovenija
40 ogledov

Matoz izgublja bitke

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Uslužbenka koprske občine Mirjana Čakardič spet na koprski občini, sodni zmagi sta dosegla tudi delavca Vinakopra Izidor Tomažič in Alojz Žniderič.
 
 

Ti primeri niso končani, v sporih mi vedno uspe.

Franci Matoz

 
Uslužbenka koprske občine Mirjana Čakardič ter delavca Vinakopra Izidor Tomažič in Alojz Žniderič so pred kratkim dosegli pomembne sodne zmage v sporih proti svojim delodajalcem, ki jih zastopa odvetnik Franci Matoz. Čakardičevo in Tomažiča je moral delodajalec znova zaposliti ter jima izplačati plače za nazaj, Žniderič pa je zaradi odsotnosti odvetnika le obveščen o pravnomočni sodbi v njegovo korist. Matoz sicer opozarja, da nobeden izmed teh postopkov še ni končan. V primeru Čakardičeve je celo vložil revizijo na odločitev vrhovnega sodišča in ustavno pritožbo.

Odvetnikova samozavest
"V sporih mi vedno uspe, razen če mi stranka ni povedala vseh dejstev ob sprejemu zastopanja," je samozavesten Matoz. Na vprašanje, kaj pravi na to, da je nekaterim odpuščenim delavcem, proti katerim se bojuje na sodišču, dal napačen pravni pouk, odgovori po odvetniško: "Menim, da je bil moj pravni pouk pravilen, problematiziralo ga ni niti sodišče na prvi stopnji. Šele drugostopenjsko sodišče je menilo, da bi se morala odpuščena delavka pritožiti na odpoved, preden je tožila delodajalca. To sem že ničkolikokrat razložil."

 

Delavci zaščiteni

Zakonodaja. “Okoli 80 odstotkov delovnih sporov se konča v korist zaposlenega, ki ga ščiti zakonodaja,” po svojih izkušnjah pove odvetnik Mihael Svanjak, ki ga v tožbah proti delodajalcem večkrat najamejo sindikati. Po njegovih besedah se postopki za odpovedi pogodb o delovnem razmerju večinoma končajo v enem letu, nekoliko dlje pa trajajo spori o višini plač.

V primeru odpuščenih delavcev Vinakopra, ki jih je dal delodajalec prek zasebnega detektiva zasledovati, pa poudari, da višje sodišče (v nasprotju s prvostopenjskim) tega ni problematiziralo, pač pa je menilo, da razlogi za odpoved niso bili tako hude narave. Matoz bo tudi v njunem primeru z revizijo vztrajal.

Vnovič v službi
"V petek sem se oglasila v službi, a sem se odločila, da bom koristila lanski dopust, saj sem razumela, da še niso uredili vsega v zvezi z mojim delovnim mestom," je povedala Mirjana Čakardič, nekdanja svetovalka za urejanje prostora na koprski občini. Službo je izgubila, ker naj bi z nehote poslanim elektronskim sporočilom užalila župana Borisa Popoviča. Na koprski občini so jo morali v skladu s pravnomočno sodbo vzeti nazaj v službo. Čakardičeva zdaj po treh letih sodnih postopkov pričakuje, da bo na občini žrtev šikaniranja.

Podobno meni Izidor Tomažič, ki se je s pravnomočno sodbo vrnil na Vinakoper. "Takoj ko so me sprejeli v službo, so me že dali na čakanje zaradi znižanja obsega dela," pravi. Proti vodstvu podjetja je sprožil tudi več kazenskih postopkov, a o tem, v kateri fazi so, ni obveščen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.