Slovenija
2 ogledov

Matoz nad poslanske privilegije

Ustavno sodišče je pritrdilo pritožbi Francija Matoza, kljub temu pa Drago Kos n Žurnal24 main
Franci Matoz je poslanskim skupinam poslal predlog spremembe zakona o poslancih, po katerem bi bili do nadomestila po prenehanju mandata upravičeni le tisti poslanci, ki bi se prijavili na zavod.

Matoz tako po pisanju spletne strani Financ predlaga, da bi se omenjeni zakon spremenil tako, da bi poslancem nadomestilo pripadlo le, če bi se prijavili na zavod za zaposlovanje kot iskalci zaposlitve, nadomestilo pa bi se jim znižalo za znesek vseh drugih prejemkov, ki niso plača in pokojnina.

Matoz je za zurnal24.si potrdil, da je poslancem poslal omenjeni predlog, vendar same vsebine še ne more komentirati, saj bodo poslanske skupine omenjeni predlog prejele šele jutri.

Kaj določa zdaj veljavna zakonodaja?
Po trenutno veljavnem zakonu o poslancih po izteku mandata poslancu pripada nadomestilo plače v višini plače, ki bi jo prejemal, če bi opravljal funkcijo, dokler se ne zaposli oziroma dokler ne izpolni pogojev za upokojitev, vendar najdlje eno leto od prenehanja mandata. Pravica do nadomestila se lahko podaljša do izpolnitve pogojev za upokojitev ali največ za eno leto.

Poslanci upravičeni tudi do regresa
Poleg nadomestila poslancem v tem času pripada tudi regres. Prav slednje zadnje dni v slovenski javnosti sproža številna vprašanja. Letos je namreč 34 nekdanjih poslancev prejelo regres za letni dopust. Pogoj za njegovo izplačilo je sicer odločba o letnem dopustu, do katerega so upravičeni delavci, ki so šest mesecev v nepretrganem delovnem razmerju.

Po mnenju pravnih strokovnjakov omenjeni poslanci do regresa niso več upravičeni, saj niso več zaposleni. Po drugi strani pa so nekateri mnenja, da je zakon v tem delu zelo nejasen. Zato na ministrstvu za javno upravo že razmišljajo o spremembi zakonodaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.