Slovenija
32 ogledov

Matoz noče preiskave

Kangler je ob 9. uri na sodišče prišel v spremstvu Matoza. Mrkega obraza je sodi Žurnal24 main
Toplarna. Kangler pred preiskovalnega sodnika. Matoz prepričan, da nadaljnja preiskava ni potrebna.

"Moja stranka je vse očitke zavrnila. Predložili smo dokumentacijo, ki jasno dokazuje, da župan v tej zadevi ni storil nobenega kaznivega dejanja," je pojasnil Franci Matoz, zagovornik Franca Kanglerja v zadevi v zvezi s toplarno. Kanglerja je namreč včeraj na mariborskem okrožnem tožilstvu zaslišala preiskovalna sodnica.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Poleg Merca ovadenih šest
Ovadbe
. V obsežni kriminalistični preiskavi iz prejšnjega tedna, v kateri je bilo pridržanih devet oseb, padajo prve kazenske ovadbe. "Po opravljenih hišnih preiskavah je mariborsko tožilstvo v prvem sklopu prejelo kazensko ovadbo zoper sedem oseb zaradi več kaznivih dejanj. Eden izmed njih je trenutno v priporu," je pojasnil Drago Šketa. Zaradi nepravilnosti pri izdajanju gradbenih dovoljenj ter jemanja in dajanja podkupnin naj bi bili poleg Vinka Merca, vodje urada za okolje in prostor Upravne enote Maribor, ki je še vedno v priporu, po neuradnih informacijah ovadeni trije gradbinci, pri katerih so bile hišne preiskave opravljene prejšnji teden, in še tri osebe, ki pa v omenjeni preiskavi niso bile pridržane.

Sporna menjava
Konec lanskega leta je bil Kangler skupaj s še štirimi ljudmi (eden izmed njih je bil tudi Mojmir Grmek, direktor Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, ki je bil včeraj prav tako zaslišan) ovaden državnemu tožilstvu zaradi sporne menjave zemljišč za bodočo toplarno. Očitajo jim kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic, pomoči pri tem kaznivem dejanju ter tri kazniva dejanja nevestnega dela v službi. Spomnimo, da je zemljišče za nakupovalnim središčem E.Leclerc za okoli štiri milijone evrov od družbe Dom smreka kupilo podjetje Oil Metal, le en mesec preden je mariborski mestni svet na županov predlog to lokacijo potrdil za gradnjo toplarne. Dva dni po odločitvi mestnega sveta je zemljišče prešlo v last družb MTB in Mik Celje, ki pa sta pozneje nepremičnino z Mestno občino Maribor (MOM) zamenjali za prestižni zemljišči pod Pohorjem in v bližini Europarka, ocenjeni na deset milijonov evrov.

Zaradi sporne menjave naj bi bila MOM, ker ni izkoristila predkupne pravice na nepremičnini, oškodovana za okoli šest milijonov evrov.

Odgovarjal le sodnici
Kangler včeraj ni dajal izjav. Povedal je le, da je odgovarjal na vsa vprašanja, ki mu jih je postavila preiskovalna sodnica. Matoz je na drugi strani predlagal, naj sodnica ne uvede nadaljnje preiskave in naj odločitev prepusti senatu. Drago Šketa, vodja mariborskih tožilcev, pa je pojasnil le, da v "tej fazi ne morejo dajati izjav, saj preiskava še vedno teče".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.