Slovenija
21 ogledov

Matoz še čaka na 400 tisočakov

Elektropodjetja so odvetniku Franciju Matozu zavrnila plačilo. Ta pravi, da zgod Žurnal24 main
Zavrnitev. Kartelna elektropodjetja nočejo poravnati Matozovega računa. Tožba ni izključena.

Cena. Odvetnik Franci Matoz želi od petih dokazano kartelnih elektro podjetij izterjati od 300 do 400 tisoč evrov. Toliko naj bi znašali stroški, ki so nastali z vlaganjem okoli 72 tisoč zahtevkov v imenu oškodovani potrošnikov, pravi. Spomnimo, Matoz je odvetniške storitve za oškodovane potrošnike (zaradi elektro kartela) ponudil brezplačno, je pa ta strošek zato naprtil elektro podjetjem. Ta so njegov račun v celoti zavrnila.

A Matoz se temu denarju še ni odpovedal: “Še razmišljam, kaj sploh lahko naredim.” Izključena ni niti tožba.

“Stroškov ni”
“Za povrnitev stroškov ni pravne podlage v veljavni zakonodaji, saj odvetnik Matoz ni izkazal nobenih nastalih stroškov,” pravijo pri Elektro Gorenjski.

Kot pravi Matoz, mu stroškov ne želijo povrnili tudi ker so, še preden je vložil vse zahtevke, elektro podjetja napovedala vračilo denarja in obresti. A se s tem argumentom ne strinja, saj kot pravi, dokler denar ni dejansko vrnjen, se zahtevki lahko vlagajo in je tudi upravičen do povračila stroškov. Matoz še dodaja, da se je v začetku z dvema elektro podjetjema o vračilu vsaj dela stroškov pogajal, a sta obe kasneje odstopili od pogajanj in dokončno zavrnili plačilo.

Podlage ni
Napoved. “Trenutno se ukvarjam z Elektrom Gorenjska – kako tožiti za to, kar je strošek na računu,” pravi Franci Matoz. Poudarja, da v splošnih pogojih, ki so objavljeni, ni podlage za zaračunavanje teh stroškov.

Pot do 400 tisočakov
Po odvetniški tarifi mu pripada od sedem do deset evrov na zahtevek, pravi Matoz. A mu mora ta strošek druga stran priznati, še izpostavi. Sicer pa omenjeni odvetnik tudi sam priznava, da je stroka glede tega, ali mu pripada povračilo stroškov ali ne, neenotna: “Različna mnenja so. Eni pravijo ja, drugi ne.” Izpostavlja, da zgodba o tem, kako se bodo terjatve zapirale, še ni zaključena, a se trenutno ukvarja z Elektro Gorenjske.

Tveganje je poznal

“Odvetniška pisarna je prevzela vse stroške in s tem prevzela tveganje nepovrnitve stroškov,” pravi šef Društva za pravno državo Rado Pezdir in dodaja: “Kolikor vem, mu elektro podjetja ne bodo vrnila stroškov in jih bo moral pokriti sam.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.