Slovenija
18 ogledov

Matoz tudi proti Kosu

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Korupcija. Odvetnik zahteva deset tisoč evrov. Trdi, da mu Drago Kos krši pravice.

Tožba. Koprski odvetnik Franci Matoz toži državo, ker naj bi ga protikorupcijska komisija v načelnem mnenju januarja 2008 "obtožila koruptivnega ravnanja brez dokaznega postopka, v katerem bi se lahko branil očitkov o domnevno nezakoniti pridobitvi koristi pri opravljanju odvetniškega poklica".

Matoz in predstavniki države bi se na ljubljanskem sodišču morali soočiti včeraj, a je njihovo pravdanje zaradi bolezni sodnice preloženo za nedoločen čas.

Napačen pravni pouk
Kosova komisija je v načelnem mnenju zapisala, da je Matoz "namerno izkoristil nepoučenost, zmoto ali boječnost nasprotne stranke, da bi dosegel neupravičen uspeh za svojo stranko". Kot pooblaščenec Mestne občine Koper naj bi uslužbenki Mirjani Čakardič pred štirimi leti izdal dve izredni odpovedi z napačnim pravnim poukom. “Namesto pritožbe delodajalcu je delavka napačno uporabila sodno varstvo, zaradi česar je dokončno ostala brez zaposlitve,” je ugotovila komisija.

Prekoračitev pooblastil
Država Matozu ni pripravljena plačati niti evra, saj so njegove zahteve neutemeljene, odgovarjajo z državnega pravobranilstva. "Komisija ni pristojna za presojanje ravnanja odvetnikov pri opravljanju njihovega poklica, še manj pa za presojanje o pravilnosti sodnih odločb, ki nimajo nobene povezave z določili zakona o preprečevanju korupcije," pa vztraja Matoz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.