Slovenija
21 ogledov

Maturanti za talce

Deset tisoč maturantov bo ostalo brez ocene na maturi iz slovenščine, če maturit Žurnal24 main
Komisija, ki pripravlja podlage za ocenjevanje pisnih izpitov iz slovenščine, grozi z odstopom.
Delo v državnih maturitetnih komisijah je zahtevno in bi moralo biti ustrezno vrednoteno.
Branimir Štrukelj, Sviz

Na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) bodo jutri poskušali rešiti zaplet z maturitetno komisijo za slovenščino. Ta je zagrozila, da bo odstopila, če se v predlog pravilnik o normativih in standardih za področje srednjega šolstva ne zagotovi manjša učna obveznost za učitelje, ki so člani komisij. Če komisija odstopi, bo deset tisoč dijakov, ki opravljajo maturo v spomladanskem roku, ostalo brez ocene iz slovenščine.

Skrajni ukrep
“Gre za odgovorno nalogo, tako da si tega ne upamo delati popoldne ali zvečer, saj lahko škodujemo celotni populaciji,” pravi predsednica predmetne komisije za slovenščino Alojzija Zupan Sosič in dodaja: “Za tak skrajni ukrep smo se odločili, ker se naš status ureja že dve leti.”

Na MŠŠ pa menijo, da morajo člani komisije, ki so podpisali pogodbe, svoje obveznosti za letos izpolniti. “Vsi člani državnih predmetnih komisij so plačani za svoje delo, za letos pa so vsi podpisali pogodbe o delu,” pravi Vinko Logaj z MŠŠ, ki sicer ne izključuje možnosti, da bi šli v zmanjšanje učne obveznosti za delo v državnih komisijah.

Stavke jeseni ne bo
Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je medtem z MŠŠ uspelo doseči dogovor o umiku določila glede letne učne obveznosti iz predloga pravilnika. MŠŠ bo v enem tednu pripravilo novo dikcijo člena, ki bo učno obveznost učiteljev znova definirala na tedenski ravni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.