Slovenija
23 ogledov

Med čofotanjem po vodi privabljamo storilce

Plaža Profimedias
Na svojo kartico, gotovino, telefon in ključe budno pazite tudi na dopustu, predvsem na plaži in v nevarnejših tujih državah. Pred odhodom se prepričajte, da imate sklenjeno tudi zavarovanje v primeru kraje in zlorabe kartic.

“Nepridipravi na plažah in bazenih, zlasti, kadar je gneča, za razliko od kopalcev ne počivajo, temveč delajo,” opozarjajo na policiji. Pojasnjujejo, da je vsako leto na plažah veliko tatvin torb, denarnic, dokumentov, ključev, mobilnih telefonov, denarja in drugih predmetov, ki jih ljudje nosijo s sabo na plažo.

“Med sproščenim poležavanjem ob vodi ali živahnim čofotanjem v njej namreč kar prekmalu pozabimo, da smo na plaži pustili ležati torbo povsem brez nadzora,” pravijo in svetujejo, da vrednejših predmetov sploh ne nosimo s seboj na plažo.

Vam kdo sledi?

Opozarjajo tudi na tatvine, zlasti tako imenovane priložnostne tatvine sodijo celo med najpogostejša kazniva dejanja. “Z odloženo denarnico na pultu v trgovini, z vozilom v pogonu, ko na hitro skočimo po sladoled, z odloženo kamero in fotoaparatom na plaži, medtem ko veselo čofotamo v vodi, storilce kratko malo privabljamo,” opisujejo.

Med drugim svetujejo, naj bomo pri dvigovanju gotovine na bankomatih, bankah ali poštah pozorni na osebe, ki nas opazujejo ali nam sledijo. Najbolje je, če imamo denar in dokumente vedno pri sebi, denimo v notranjem žepu ali okoli pasu.

Krije se tudi stroške zamenjave ključavnic

"Na vsakem potovanju ali dopustu nas lahko preseneti vrsta nepredvidljivih dogodkov, ki prijetno potovanje kaj hitro pokvarijo," opozarjajo tudi v Abanki, kjer pred dopusti svetujejo zavarovanje zlorabe plačilnih kartic in sklenitev turističnega zavarovanja. Po njihovih izkušnjah je plačevanje s karticami tudi med dopustom v tujini vse bolj razširjeno, z njihovo uporabo pa smo toliko bolj izpostavljeni morebitni kraji in zlorabi kartice.  

"Velikokrat se zgodi, da nepridipravi skupaj s kartico odvzamejo tudi ostale dragocene predmete - torbico, ključe, denarnico, pa tudi osebne dokumente. Glede na to, da nas, če ostanemo brez njih, čaka veliko administrativnih postopkov, čakanja v vrstah, nejevolje in ne nazadnje stroškov, svetujemo zavarovanje zlorabe plačilnih kartic," pravijo v Abanki.

Takšno zavarovanje krije škodo na transakcijskem računu, ki nastane zaradi zlorabe izgubljene ali protipravno odvzete kartice ter povrnitev stroškov izdaje nove kartice. "Krije tudi škodo zaradi protipravnega odvzema gotovine, če je do odvzema prišlo v eni uri po opravljenem dvigu na bančnem avtomatu ali v poslovalnici banke," opisujejo.

Dodajajo, da nam tako zavarovanje ne krije le kraje kartice in denarja, pač pa tudi stroške zamenjave ključev in ključavnic, osebnih dokumentov in povračilo stroškov nakupa torbe ali denarnice, če so bili osebni predmeti odvzeti skupaj s kartico ter stroške plačila klicev z mobilnega telefona, če je bil telefon odvzet skupaj s kartico. "Zavarovanje je vezano na kartico, in sicer tako debetno kot tudi plačilno in kreditno," so zaključili.

V Abanki dodatno svetujejo, da si na varno mesto shranite tudi vse varnostne kontakte banke, npr. 24-urno številko, na katero pokličete v primeru izgube ali kraje kartice (+386 1 58 34 183), in številko na katero prijavite sum zlorabe mobilne ali elektronske banke (+386 1 47 18 283), ki jo boste potrebovali ob morebitni kraji pametnega telefona, na katerem je naložena mobilna banka ali prenosnika, na katerem imate spletno banko. 

Turistično zavarovanje 

Ker nesreča nikoli ne počiva - niti na dopustu - poleg zavarovanja kartice pred odhodom na dopust svetujejo še turistično zavarovanje, ali t.i. zavarovanje v tujini z zdravstveno asistenco. "Zavaruje se lahko vsaka oseba na turističnem ali službenem potovanju, višina zavarovalne premije pa je odvisna od izbora paketa zavarovanja in od načina ter časa trajanja zavarovanja oziroma potovanja" pojasnjujejo.

Zavarovanje obsega kritje potrebne zdravniške oskrbe in prevozov v tujini, bolnišnični dan v tujini, primer nezgodne smrti, povrnitev stroškov za pravno pomoč v tujini, zavarovanje odgovornosti, zavarovanje prtljage in osebnih stvari, zavarovanje prekinitve potovanja ali poznejše vrnitve z njega, zavarovanje zlorabe plačilnih in kreditnih kartic v tujini in zavarovanje stroškov izdelave novih dokumentov.