Slovenija
18 ogledov

Med delavci Merkurja vlada negotovost

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Med zaposlenimi v Merkurju v zadnjih mesecih vladata negotovost in strah. Še vedno namreč ni znano, kolikšno zmanjšanje delovnih mest bo potrebno za sanacijo trgovca.

Kot je povedala predsednica Merkurjeva sindikata Mateja Tavčar je komunikacija med sindikatom in upravo dobra, vendar se glede na današnjo situacijo priprava načrta sanacije za zaposlene odvija prepočasi. Čim prej bi radi več informacij zlasti o predvidenih odpuščanjih.

"Vendar tudi uprava ne more posredovati nobene informacije, dokler načrt ne bo pripravljen, saj bi bila vsaka informacija do tedaj dezinformacija,
" je poudarila Tavčarjeva.

Minuli teden je uprava Merkurja, ki v svoji skupini zaposluje 4800 ljudi, sindikatu in svetu delavcev sicer predstavila osnutek sanacijskega programa, vendar predsednik uprave Bojan Knuplež ni želel govoriti ne o številkah ne o odstotkih. Tako ni niti potrdil navedbe, ki jo je dal pred časom, da bo v Merkurju odveč od 12 do 15 odstotkov zaposlenih.

"Negotovost je velika, saj nihče ne ve, koliko in na katerih področjih dela bodo odpuščanja," je stanje med zaposlenimi opisala Tavčarjeva. Vedo namreč le toliko, da v maloprodaji odpuščanj zagotovo ne bo, ampak bodo v maloprodajo celo prezaposlili še nekatere delavce iz drugih področij, najverjetneje iz režije in Mersteela.

Prav Mersteelu se trenutno najbolj posvečajo, potem pa bo sledila še priprava programa sanacije za Merkur, je pojasnila Tavčarjeva. Kljub načrtovanim prezaposlitvam in dejstvu, da so nekateri zaposleni, ki so se jim odprle možnosti drugje, že dali odpoved, se odpuščanjem vseeno ne bo mogoče izogniti, ocenjuje Tavčarjeva. Ob tem pa dodaja, da bodo vsi presežni delavci prejeli zakonsko določene odpravnine, saj so se z upravo o tem že pogovarjali.

V Merkurju torej za zdaj predvsem čakajo, tako na sanacijski načrt kot na ponovno revizijo lanskega poslovanja. Ta po podatkih, ki jih ima predstavnik za odnose z javnostmi v Merkurju Rok Istenič, še ni končana. Ko pa bo revizijsko poročilo pripravljeno, ga bo obravnaval nadzorni svet Merkurja, ki ga konec prihodnjega meseca nato čaka še obravnava sanacijskega programa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.