Slovenija
1828 ogledov

Med devetimi obdolženimi tudi Janković

Stožice PU Ljubljana
Šest let po prvih hišnih preiskavah je bil vložena obtožnica v primeru Stožice. Obtožnica bremeni devet oseb.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada in specializirani tožilci so šest let po prvih hišnih preiskavah spisali in 18. maja vložili obtožnico v primeru Stožice, je poročala POP TV. Obtožnica naj bi bremenila devet oseb, med njimi ljubljanskega župana Zorana Jankovića in nekdanjega obrambnega ministra Romana Jakiča.

Med obdolženimi naj bi bila tudi nekdanji direktor Grepa Zlatko Sraka in nekdanji direktor ljubljanskih parkirišč Samo Lozej, je še poročala POP TV.

Obtožnica obdolženim očita kazniva dejanja goljufije, preslepitve pri pridobitvi posojila, ponareditve poslovnih listin in kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Specializirano tožilstvo je vložitev obtožnice za POP TV tudi potrdilo.

kanditatura Janković | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Sodišče da možnost, da dokažeš nedolžnost"

Janković je za POP TV v prvem odzivu dejal, da javni del Stožic stoji, zasebnemu podjetju, ki je šlo v stečaj, pa da je "očitno zelo dobro pomagal, da je šlo v stečaj". Ob tem je dodal da bodo počakali na naslednje korake. "Še vedno mislim, da je sodišče edino tisto, ki da vedno možnost, da dokažeš nedolžnost," je dejal.

Glavni akterji gradnje kompleksa Stožice so leta 2010 podpisali sporno pogodbo v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je po navedbah televizije s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Septembra 2012 so nato sledile hišne preiskave pri družini Janković, v katerih so zasegli dokumente. Leto kasneje so opravili nove hišne preiskave pri nekdanjih direktorjih Grepa, podjetja, ki je Stožice gradilo, Urošu Ogrinu in Zlatku Sraki, pri nekdanjem direktorju ljubljanskih parkirišč Samu Lozeju ter šefu Jankovićevega kabineta in obrambnemu ministru Romanu Jakiču.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • miki1234 15:26 01.junij 2018.

    grozno, da se ta še kr sprehaja in smehlja na prostem. ob vseh ljudeh, ki so jih njegovi sinčki spravli na beraško palico in tudi ob življenje.

  • kapibara1 07:44 01.junij 2018.

    Nič bat, nč se nov novga zgodlo..

  • francl12 22:28 31.maj 2018.

    temu srbijancu bi moral eden faco odbisat!!!