Slovenija
27 ogledov

Med diplomanti dve tretjini žensk

(Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Lani je doplomiralo nekaj več kot 18.000 študentov, od tega kar dve tretjini žensk.

Od 18.103 diplomantov na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih je bilo kar dve tretjini žensk, največ s področja družbenih ved, poslovnih ved in prava. Med temi je bilo kar 70 odstotkov žensk.

Kot kažejo podatki Statističnega urada RS, je bilo najmanjše število diplomantov na področju matematike in računalništva, znanosti, kmetijstva, veterine.

Skoraj 10.000 oseb je pridobilo visokošolsko izobrazbo prve stopnje (višja strokovna izobrazba, visokošolska strokovna izobrazba (prejšnja) ter visokošolska strokovna in visokošolska univerzitetna izobrazba prve bolonjske stopnje).

6802 študentov je pridobilo visokošolsko izobrazbo druge stopnje, visokošolsko izobrazbo tretje stopnje (prejšnji magister znanosti, prejšnji doktorat znanosti in tretja bolonjska stopnja) pa 1484 študentov.

Sodeč po statistiki je število novih diplomantov začelo močno naraščati v 80-ih letih. Takrat jih je diplomiralo okrog 6.000, leta 1998 pa že več kot 10.000. Do leta 2009 se je število vseh diplomantov v primerjavi z njihovim številom v letu 1996 podvojilo, v primerjavi z leti pred 1990 pa kar potrojilo. Več si lahko preberete na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.