Slovenija
15 ogledov

Med frko in verižno reakcijo

šušteršič Suzana Kos
Sestavljanje koalicije. Zakaj bi Janković davke dvignil, Virant pa ne.

Razhajanje. Med ključnimi vprašanji pri sestavi koalicije je dvig davkov. Zoran Janković bi jih dvignil, Gregor Virant in SLS pa ne. Zakaj?

Velik minus, malo denarja

"Kar bi dvig DDV prinesel, bi šlo v porabo. Dvig DDV za eno odstotno točko bi v proračun prinesel dodatnih 170 milijonov, kar ni veliko v primerjavi z 1,7 milijarde minusa, vendar bi zato zrasle cene, z njihovo rastjo pa bi morali uskladiti pokojnine, transferje in plače v javnem sektorju," pravi Janez Šušteršič z Virantove liste in razlaga: "Proračuna se je treba lotiti drugače kot doslej. Preden bi dvignili DDV, je treba narediti vrsto stvari, recimo pri javnih naročilih. Treba se je odločiti, ali želimo manj otrok v vrtcih ali znižati plače učiteljem."

Najpreprostejša rešitev

"Iz dviga DDV nima smisla delati frke," pa pravi ekonomist Jože Mencinger. "V Evropi so dvigali DDV, ker je to najpreprosteje, negativni učinki so namreč razmeroma majhni," utemeljuje Mencinger, ki je pred volitvami sicer podprl Jankovića, a dodaja, da ne verjame v štiriodstoten dvig DDV, ki ga je napovedal Janković.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.