Slovenija
11 ogledov

"Med je varen"

(Foto: shutterstuck) Žurnal24 main
Sindikat kmetov zahteva preklic prepovedi uporabe izbranih semen koruze. Čudi jih namreč, da čebele umirajo le v Pomurju. Vurs: V medu ni prekoračenih vrednosti FFS.

Rezultati analiz 37 vzorcev semena koruze, mrtvic (poginulih čebel), cvetočih rastlin in cvetnega prahu, ki so jih odvzeli inšpektorji po 17. aprilu, so potrdili, da je bil za pomore večinoma usoden klotianidin, insekticid iz skupine neonikotinoidov, s katerim je bilo zaradi zaščite pred koruznim hroščem tretirano koruzno seme.
Pomore naj bi povzročil tudi tiametoksan, ki ga vsebuje fitofarmacevtski pripravek biscay, škropivo proti škodljivemu bolhaču na oljni ogrščici.

Analiz vzorcev medu in cvetnega prahu, odvzetih po pomorih čebel, pa je pokazala, da v medu ni ostankov fitofarmacevtskih sredstev nad dovoljeno mejo.

Čeprav je analiza pokazala, kaj je povzročilo pomor čebel, je Sindikat kmetov Slovenije danes v javnem pismu pozval kmetijskega ministra Dejana Židana, naj prekliče nedavno uvedene prepovedi uporabe semen koruze. Še vedno namreč niso dokazali povezave med spornim semenom in pomori, pravijo v sindikatu.

"Niso dokazali, da je tretirano seme vzrok za pomor čebel. Prav tako niso poslali nobenih drugih navodil, kaj narediti, saj je sezona setev tukaj. Zato zahtevamo, da se to prekliče, da lahko normalno sejemo. Kajti če bi to bil vzrok za pomor čebel, potem bi se na vseh območjih, kjer se prav tako uporablja omenjeno seme, morali dogajati pomori. Če je strupeno v Pomurju, bi morale biti tudi na Gorenjskem, v Prlekiji, Apaški dolini, Ptujskem polju in Krškem polju njive koruze in oljne ogrščice," je za zurnal24.si povedal predsednik kmetijskega sindikata Roman Žveglič.

"Lahko je kriva nepravilna uporaba"
Ni torej potrjeno, da je zadeva prišla iz koruznega semena, poudari Žveglič in doda: "Lahko, da je narobe kaj drugega. Mogoče nepravilna uporaba, ampak to morajo ugotoviti organi, ki so za to pristojni. Zdaj delajo tako, da je minister popustil pritiskom in javnosti pokazal, da ukrepa. Ja, najlažje je kot pri šahu žrtvovati kmeta, in tudi tukaj je tako."

Le previdnostni ukrep
Minister Židan je glede preklica prepovedi za STA povedal, da so ukrepe uvedli na podlagi previdnostnega načela. "Vemo, kateri strup je pomoril čebele; strokovna skupina raziskuje, kakšna je bila pot, po kateri je strup prišel v čebele in jih moril," je dejal in poudaril, da na ministrstvu ne razmišljajo o preklicu odredbe, ki je sicer nekaj časa veljala že leta 2008.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.