Slovenija
6869 ogledov

Med Jelko Godec in Urško Klakočar Zupančič se je znova zaiskrilo

Klakočar Zupančič, kolegij predsednice DZ Državni zbor/Teja Perko
Kolegij predsednice DZ je danes na zahtevo SDS razpravljal o kršitvah poslovnika DZ, ki jih v največji opozicijski stranki očitajo predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič. Med drugim jih je zmotila prekinitev seje DZ zaradi odsotnosti predlagatelja in neposredovanje poslanskih vprašanj njihovim naslovnikom. Klakočar Zupančič je vse očitke zavrnila.

Med predsednico DZ in SDS se je sicer v tem sklicu DZ zaiskrilo že večkrat. Nazadnje je Klakočar Zupančič poslance SDS razburila prejšnji torek, ko je ob potrjevanju novega ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja že ob začetku za eno uro prekinila sejo DZ "zaradi zadržanosti predlagatelja", torej premierja Roberta Goloba.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je takrat z več postopkovnimi predlogi zahtevala obrazložitev takšne odločitve, saj da poslovnik dopušča predlagateljevo odsotnost pri obravnavi točke. Klakočar Zupančič je na to odgovorila, da poslovnik dopušča tudi, da predsedujoči sejo prekine brez obrazložitve, podajanje nadaljnjih postopkovnih predlogov pa je zavrnila. Poslanka Godec z odgovorom ni bila zadovoljna, poslanci SDS pa so nato ob začetku premierjeve obrazložitve zapustili dvorano.

Strinjala se je, da je bila prenagljena, a ...

Na današnji seji kolegija je Godec dejala, da bi moralo biti ravnanje predsednice DZ drugačno, "predvsem pa ne samovoljno". Zanimalo jo je tudi, ali bo v bodoče prihajalo do prekinitve sej DZ, če bo poslanec, ki je nosilec določenega zakona, ali bi moral predstaviti stališče poslanske skupine, prav tisti trenutek odsoten.

Klakočar Zupančič je poudarila, da zna "dobro brati pravo" in dodala, da poslovnik sicer ne določa kriterijev, ki bi morali biti izpolnjeni za prekinitev seje. Prav tako je pojasnila, da je sejo minuli teden prekinila zaradi izrednih in nepričakovanih osebnih razlogov predlagatelja. Predsednika vlade pa nihče ne bi mogel nadomestiti, kot je to mogoče v primeru poslanca, ki ga lahko nadomesti njegov poslanski kolega. Glede omejevanja postopkovnih predlogov, pa se je strinjala, da je bila pri tem mogoče res prenagljena, a da je predvidevala, da bodo vsi nadaljnji postopkovni predlogi šli v isto smer.

"Korake nazaj smo že naredili"

"Občutek imam, da je vsakič nekaj narobe. Namesto z vsebinami se veliko ukvarjamo z interpelacijami, referendumi, obstrukcijami, proceduralnimi predlogi, zdaj so v modi celo akcijski načrti," je v bran predsednici DZ stopil vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. Kot je še poudaril, so se tudi na delovnem posvetu strinjali, da vsak "stopi pol koraka nazaj" in ugotavljali, da velikokrat prihaja do zlorabe postopkovnih predlogov.

Jelka Godec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Korake nazaj smo že naredili in takrat sem povedala, da jih naslednjič ne bomo več," pa je odvrnila Godec. Zatrdila je, da bodo spoštovali dogovorjeno na delovnem posvetu, nikakor pa se ne more strinjati, da vsi poslanci zlorabljajo postopkovne predloge.

Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj je menil, da sta tako Godec kot tudi Klakočar Zupančič korektno pojasnili svoje stališče, kot prvo med poslanci pa je predsednico DZ pozval k "bolj občutljivemu odnosu" do opozicijskih poslancev in v bodoče podajanju "kakšnega postopkovnega predloga več".

V SDS so sicer predsednici DZ očitali tudi zavračanje poslanskih vprašanj in s tem onemogočanje dela opozicije, Godec je zmotilo tudi komentiranje oz. razpravljanje predsedujoče, če ta ni prijavljena k razpravi.

Po besedah Klakočar Zupančič, ki je v tem sklicu DZ zavrnila šest vprašanj poslancev SDS, ni šlo za to, da vprašanja niso bila primerna, temveč, da niso izpolnjevala poslovniških kriterijev in se niso nanašala na delo vlade, vladnih služb ali ministrstva. Glede razpravljanja z mesta predsedujoče pa je poudarila, da se bo odzvala, ko je razprava neprimerna ali vsebuje elemente, ki mejijo na sovražni govor ali grožnje.

Godec je ob koncu kolegija DZ še pozvala k prenehanju preprečevanja opoziciji njene uporabe demokratičnih orodij.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • munja 18:12 01.marec 2023.

    Ender, ti tudi še marsikaj ne razumeš in vedno bolj brcaš mimo. Pazi, da si ne boš noge zlomil.

  • Pierre 13:44 01.marec 2023.

    Če je g. Godčevi težko v parlamentu naj si najde drugo službo ali naj se spoka v Tunguzijo!!!!

  • Avatar MS
    MS 11:04 01.marec 2023.

    V demokraciji je svoboda govora nedotakljiva vrednota! Drži! Drži pa tudi da v hramu demokracije obstajajo tudi pravila ki so enako nedotakljiva! Za spoštovanje teh pravil je zadolžen/a predsedujoči! Odstopanje od teh pravil aktualna predsednica energično preprečuje! To je njena ...prikaži veča na naloga ki jo uspešno opravlja! Opozicijskim destruktivnim elementom (Godec, Grims) gre to v nos! So what? Bravo Urša!!!