Slovenija
1995 ogledov

Med najpogostejšimi imeni nekaj novih

predšolski otroci Saša Despot
Prebivalci Slovenije imamo 55.520 različnih imen in 118.491 različnih priimkov. Med imeni je 70 odstotkov unikatnih, med priimki pa je takih 58 odstotkov.

V začetku leta 2018 je Statistični urad Slovenije med prebivalci Slovenije naštel 55.520 različnih imen. Ta seznam se vsako leto podaljša. V zadnjem letu se je podaljšal za 875 imen. 

Na lestvico 200 najpogostejših moških so se v zadnjem letu uvrstila štiri nova, in sicer Liam, Svit, Nace in Dalibor. S seznama pa so izpadla imena Ignac, Bruno, Adolf in Amir. Na lestvici 200 najpogostejših ženskih imen sta po novem Tara in Zarja, medtem ko na njem ni več Manje in Liljane. 

Najpogostejša imena med moškimi so še vedno Franc, Janez, Ivan, Anton in Marko, med ženskami pa Marija, Ana, Maja, Irena in Mojca. V zadnje leto se je med ženskami najbolj zmanjšalo število Marij (za 1781), An (za 474), Jožef (za 335) in Frančišk (za 333). Med moškimi se je najbolj zmanjšalo število Francev (za 776), Jožefov (za 570) ter Antonov (za 527). 

Statistični urad je preveril tudi, pri katerih imenih je prišlo do najbolj izrazitega povečanja. Med ženskami se je najbolj povečalo število prebivalk z imeni Zala, Ema in Eva, med moškimi pa prebivalcev z imeni Luka, Mark in Filip. 

Povprečno najstarejši so moški z imenom Frančišek (74,6 leta) ter ženske z imenom Matilda (76,4 leta).

osebna imena | Avtor: SURS SURS

Število različnih priimkov prebivalcev Slovenije je več kot še enkrat večje od števila različnih imen prebivalcev. Na začetku leta 2018 jih je bilo 118.491. Več kot polovica priimkov (58 %) določa samo po eno osebo; toliko priimkov je torej unikatnih. Večinoma gre za kombinacije dveh priimkov; imajo jih v glavnem poročene ženske.

Na lestvici desetih najpogostejših priimkov v zadnjem letu ni bilo sprememb. Prvi med temi in edini, ki se pojavlja s frekvenco več kot 10.000, je priimek Novak (10.999), sledijo priimki Horvat, Kovačič, Krajnc, Zupančič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.