Slovenija
42 ogledov

Med organizatorji kampanje tudi Roman Vodeb

Istospolno usmerjeni pari na Švedskem so končno dobili možnost poroke. Žurnal24 main
Organizatorje referendumske kampanje glede izenačitve pravic istospolnih parov imajo še pet dni časa, da se prijavijo. Pet organizatorjev pa je že pohitelo.

Kampanjo za referendum o izenačitve pravic istospolnih parov, danes začenjajo  Roman Vodeb: Levičarji za pravice otrok do očeta in matere, SDS, NSi, ZaAB in Pirantska stranka. Referendumska kampanja se začenja danes, organizatorji referendumske kampanje pa morajo podatke o organizatorju referendumske kampanje Državni volilni komisiji sporočiti najkasneje do torka, 24.11.2015.

Pozivi k udeležbi na referendumu

Vlada v kampanji ne bo sodelovala, med parlamentarnimi strankami pa so vključitev v kampanjo napovedale SMC, SDS, NSi, SD in ZaAB. DeSUS se bo odločil prihodnji teden. V ZL so pojasnili, da se bodo v kampanji pridružili širši skupini, v kateri bodo sodelovali s civilnodružbenimi gibanji in drugimi političnimi strankami. V kampanjo se bo uradno vključila tudi pobudnica referenduma Koalicija "Za otroke gre".

Odloči lahko samo en glas

Za zavrnitev novele bo potrebnih okoli 343.100 glasov, točno število pa bo znano  na dan glasovanja. Po novi referendumski ureditvi se mora za zavrnitev zakona na referendumu izreči ne le večina tistih, ki se referenduma udeležijo, ampak mora ta večina predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Na referendumu lahko odloči tudi en sam glas. Tako zagovorniki izenačitve pravic istospolnih parov kot nasprotniki, podpornike pozivajo, naj se referenduma udeležijo.  

zakon  | Avtor: uradni list uradni list
Neuradni delni izid glasovanja bo znan uro po zaprtju volišč, uradni pa po preštetih glasovnicah iz tujine, 30. ali 31. decembra. 

Volilci bodo na referendumu odločali o uveljavitvi novele zakona o zakonski zvezi. Gre za spremembo člena, ki se nanaša na definicijo življenske skupnosti. 

Novela ne ukinja moža in žene

Pobudniki referenduma noveli očitajo, da ukinja zakonsko zvezo moža in žene ter uvaja zvezo dveh oseb poljubnega spola z uporabo istega poimenovanja. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnjujejo, da novela ničesar ne ukinja, ampak zakonsko zvezo širi tudi na dve osebi istega spola.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.