Slovenija
38 ogledov

Med osumljenimi zaradi korupcije na UKC in OI tudi policisti

UKC Ljubljana Saša Despot
V preiskavi korupcije v zdravstvu osumljeni dve pravni osebi in 14 fizičnih, med njimi tudi policisti

Kriminalisti danes nadaljujejo preiskavo v zvezi z omogočanjem preskakovanja čakalnih vrst na UKC Ljubljana ter na Onkološkem inštitutu. Po neuradnih informacijah je policija v UKC Ljubljana pod drobnogled med drugim vzela tamkajšnjo ginekologijo, gastroenterologijo, nevrokirurgijo in travmatologijo, na Onkološkem inštitutu pa kirurgijo.Med osumljeni sta dve pravni osebi in 14 fizičnih, med njimi tudi policisti

"Zgroženi  smo  nad dejstvom, da smo v okviru naše kriminalistične preiskave ugotovili,  da  so  tudi  posamezni  policisti osumljeni storitve kaznivega dejanja, za obravnavo katerih je sicer pristojen Posebni oddelek SDT RS. To je  udarec za Policijo, za vse tiste policiste in policistke, ki v skladu z integriteto, pošteno in predano opravljajo policijske naloge," so poročili z Generalne policijske uprave.

Policija prisluškovala posredniku

Kot smo poročali včeraj, naj bi policija preiskovala med pet in deset zdravnikov, od tega dva na Onkološkem inštitutu. V slednjem primeru naj bi šlo za omogočanje preskoka čakalne vrste eni bolnici. 

Neuradno naj bi policija prisluškovala posredniku, ki je zagotavljal, da pozna zdravnike in lahko poskrbi, da bolnik pride prej na vrsto. Posrednik naj bi bil zaposlen na UKC kot skladiščnik, stike z zdravniki naj bi mu omogočal, tako je poročala TVS,  nekdanji direktor Simon Vrhunec. Posrednik naj bi v zameno za dvajset tisoč evrov pomagal preskočiti vrste tudi pri zdravniku Eriku Breclju, ki je zadevo prijavil policiji.

Brecelj je povedal, da je za nepravilnosti izvedel na začetku leta. "Izvedel sem, da je mož moje pacientke dal tretji osebi 20.000 evrov za to, da bi se ta pri meni dogovorila za zdravljenje njegove žene," je dejal za Delo.

Osumljenim policistom odvzeli pooblastila

Uradnih informacij o tem, česa so osumljeni policisti in kakšno vlogo pri omogočanju preskakovanja čakalnih vrst pacinetom, še ni, neuradno pa nja bi policisti dajali podkupnine za to, da so preskakovali čakalne vrst.
Vodstvo  policije  je   odredilo  vse  potrebne  ukrepe skladu s Pravilnikom  o notranji varnosti Policije, da se zagotovi notranja varnost, preiščejo,  odpravijo in preprečijo odklonski pojavi in da se ugotovijo vsa dejstva  in  okoliščine  v  zvezi  s tem. "V notranjevarnostnem postopku smo posameznim  policistom  že  omejili  dostop do uporabe posameznih tehničnih sredstev, evidenc policije in vstopov v objekte policije," so sporočili iz GPU. Z dodatnimi nadzori nameravajo preveriti način delovanja posameznih enot, da se tovrstna dejanja ne bodo mogla ponoviti v prihodnosti.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 12
  • valerijakregar 08:48 13.oktober 2016.

    tale brecelj je tudi vreden svojega denarja !še nikdar ni pokazal na prave krivce !ker nima j*jc za to in tega po defaultu ne sme !sicer ne bo več nastopal v medijih !

  • valerijakregar 08:45 13.oktober 2016.

    sledite nadaljevanju prave kriminalke o zdravstvu pri nas.ne bo vam žal !:http://www.portalplus.si/1788/ukc-preiskava/

  • Lavdan 07:05 13.oktober 2016.

    Breclja smo že malo pozabili, pa je spet spustil en prdec, da bi se nekaj dni pisalo o njem.Zdravstvena birokracija je tako zapletena, da ji živ hudič ne pride do dna. Pri vseh računalnikih letajo sestre po bolniških hodnikih ...prikaži več s papirji, kot furije.