Slovenija
1 ogledov

Med ovadenimi Bavčar in Valant

ATVP Damjana Žuglja je tožilstvu zaradi suma nepravilnosti naznanila več pravnih Žurnal24 main
Agencija za trg vrednostnih papirjev je tožilstvu naznanila sedem pravnih in dvanajst fizičnih oseb zaradi zlorab pri trgovanju z delnicami. Med njimi naj bi bila tudi Igor Bavčar in Stane Valant.

Posebna delovna skupina agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), zadolžena za nadzor nad tržno manipulacijo, naj bi po dolgotrajnem spremljanju poslovanja sedmih pravnih oseb odkrila določene elemente, ki kažejo na obstoj kaznivih dejanj zlorabe trga finančnih instrumentov.

Po poročanju Financ naj bi šlo za osebe iz finančnega inženiringa med Stanetom Valantom in Igorjem Bavčarjem. Oba naj bi sredi lanskega marca podpisala sporazum, da bo Bavčarjeva Maksima Holding s pomočjo Valantove NFD prevzela Istrabenz do konca 2008. Kasneje se Bavčar ni držal dogovora.

Agencija naštela vrsto kršitev
Na ATVP so v pojasnilo ovadbe navedli kazenski zakonik, po katerem je kot zloraba trga finančnih instrumentov med drugim opredeljena tudi sklenitev posla ali izdaja naročila za trgovanje, s katero ena ali več povezanih oseb zagotovi ceno finančnih instrumentov na nenormalni ali umetni ravni.

Poleg tega zakonik za zlorabo trga finančnih instrumentov določa tudi širjenje napačne ali zavajajoče informacije o finančnih instrumentih, s ciljem širjenja napačnih in zavajajočih novic v medijih ali na drug podoben način. Za tovrstne kršitve je predvidena kazen do treh let zapora oziroma do pet let zapora v primeru pridobitve velike premoženjske koristi ali povzročitve velike premoženjske škode.

V ATVP so kot enega od vzrokov za ovadbo navedli tudi trgovanje na podlagi notranjih informacij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.