Slovenija
58 ogledov

Med ovadenimi tudi Kordež?

Gorenjska banka Anže Petkovšek
Ovadili sedem oseb, med njimi neuradno tudi Kordeža. Neuradno vpleteni Gorenjska banka, Merfin in Iskratel.

Gorenjski kriminalisti so zaradi suma zlorabe položaja in pomoči pri tej zlorabi kazensko ovadili sedem odgovornih oseb v treh gospodarskih družbah in eno pravno osebo. Po neuradnih informacijah naj bi bili vpleteni Gorenjska banka, Merfin in Iskratel. Med ovadenimi naj bi bil po informacijah časnika Finance tudi nekdanji šef Merkurja Bine Kordež.

V preiskavi, ki jo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, so kriminalisti ugotovili, da je holdinška družba v letu 2007 med poslovnimi partnerji iskala družbe, ki bi za financiranje menedžerskega prevzema prevzele vlogo vmesnega člena med banko in to holdinško družbo in v ta posel eno družbo tudi prepričala, so sporočili iz policije. Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti se kaznuje z zaporom do osmih let.

Po neuradnih informacijah naj bi bili v zgodbo vpleteni Gorenjska banka, Merfin kot holdinška družba in Iskratel kot vmesni člen.

20 milijonsko obvodno financiranje

Osumljenci so po navedbah policije s posojilnim poslom v nasprotju s predpisi, ki urejajo bančno poslovanje, tako omogočili 20-milijonsko obvodno financiranje holdinške družbe in pridobitev protipravne koristi tej družbi.

Holdinška družba posojila sama po pojasnilih policije ne bi dobila, ker je bila do banke na zgornji meji svoje dopustne izpostavljenosti, obvodna družba pa je v kaznivem dejanju predstavljala samo vmesni člen, da se je zagotovilo navidezno zakonito poslovanje banke.

Posel so po ugotovitvah kriminalistov za holdinško družbo omogočile odgovorne osebe v banki in obvodni družbi, ki je bila v kaznivem dejanju po nastanku insolventnosti holdinške družbe oškodovana za okoli devet milijonov evrov.

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 13:52 24.februar 2015.

    Čudno , čudno.Pa ravno angelskega Kordeža so ovadili.