Slovenija
321 ogledov

Med počitnicami občine različno radodarne

Vrtec Profimedias
Za daljšo odsotnost otrok iz vrtca zaradi dopustov starši plačujejo med 30 in 75 odstotkov cene.

Daljšo odsotnost otrok iz vrtca zaradi dopustov ali bolezni vrtci staršem različno zaračunavajo. Plačilo staršev znaša med 30 in 75 odstotki z odločbo določenega dohodkovnega razreda.

Za dopust plačajo več kot v primeru bolezni

Čeprav so v Kamniku še lanske počitnice plačali 50 odstotkov cene, so v letošnjem letu na občini manj radodarni. "V času med 1. julijem in 31. avgustom tekočega leta staršem obračuna 75 odstotkov zneska plačila, ki je določen v odločbi centra za socialno delo o upravičenosti do znižanega plačila vrtca, pod pogojem, da starši v naprej javijo odsotnost otroka in da je otrok najmanj 30 koledarskih dni neprekinjeno odsoten iz vrtca," pojasnjujejo na občini Kamnik.

Polovičen znesek plačila, ki je določen v odločbi centra za socialno delo o upravičenosti do znižanega plačila vrtca, pa se staršem obračuna v primeru odsotnosti otroka zaradi bolezni (težja obolenja in poškodbe), ki terjajo daljše okrevanje, pod pogojem, da je otrok odsoten iz vrtca najmanj 30 koledarskih dni in starši v roku osem dni od zaključka odsotnosti otroka na upravo vrtca predložijo ustrezna zdravniška potrdila. Znižanje z naslova boleznin za težje primere lahko starši uveljavljajo za največ 60 koledarskih dni.

V obeh primerih razliko krije občina, starši pa lahko, za razliko od nekaterih drugih občin, znižanje iz naslova rezervacij uveljavljajo tudi za drugega otroka.

V Ljubljani rezervacijo koristi deset odstotkov staršev

Starši, ki imajo svoje otroke v ljubljanskih vrtcih, lahko uveljavljajo rezervacijo zaradi počitniške odsotnosti otroka med 1. junijem in 30. septembrom za najstarejšega otroka. "Če imajo starši hkrati v vrtec vključenega več kot enega otroka, lahko uveljavijo rezervacijo le za najstarejšega otroka, za katerega se ne sofinancira plačilo staršev iz državnega proračuna," pojasnjuje Marija Fabčič z oddelka za predšolsko vzgojo pri MOL. "Za rezervacijo plačajo 30 odstotkov z odločbo določenega dohodkovnega razreda brez upoštevanja dodatnih znižanj." Rezervacija se lahko uveljavi za neprekinjeno odsotnost otroka najmanj en in največ dva meseca v tekočem koledarskem letu. Lani je počitniško rezervacijo uveljavilo približno 2500 oziroma 9,5 odstotka vseh staršev.

V Mariboru za daljšo odsotnost oprostijo plačila

Podobno je v Mariboru, kjer plačajo starši v primeru enomesečne ali dvomesečne neprekinjene odsotnosti otroka v času šolskih poletnih počitnic, rezervacijo v višini 30 odstotkov z odločbo določenega plačila. Za čas nepretrgane bolezenske odsotnosti otroka, daljše od enega meseca, se program vrtca zniža tako, da znaša za prvi mesec odsotnosti 30 odstotkov staršem določenega plačila, za ostali čas pa se starše plačila vrtca oprosti. V Kranju lahko starši rezervacijo uveljavljajo za odsotnost otroka najmanj 30 in največ 60 koledarskih dni, pri čemer plačajo 40 odstotkov mesečnega prispevka staršev za program, v katerega je bil otrok vključen pred začasno odjavo.

irma.hus@zurnal24.si

Vsebine s področja sociale, dela in prava tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 1