Slovenija
143 ogledov

Med poslanci ni milijonarjev

državni zbor DZ Saša Despot
Premoženje. 
Brez težav ga je javnosti razkrila le tretjina poslancev. 
Skrivanje. 
Podatkov nista razkrili največji 
poslanski skupini SDS in PS.

Premoženje poslancev. Večina od 25 poslancev, ki so nam razkrili svoje premoženje, ima hišo ali stanovanje, manj kot pol jih ima tudi avtomobil, ki je vreden več kot deset tisoč evrov. To je namreč meja, po kateri morajo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) poslanci prijaviti ob vsem svojem nepremičnem tudi svoje premično premoženje.

Najmanj težav z razkrivanjem podatkov o premoženju javnosti so imeli v stranki SD, pri kateri je premoženje razkrilo vseh deset poslancev. Njihov poslanec Janko Veber ima od poslancev, ki so nam zaupali podatke, najdražji avto, audija A4. Samo Bevk pa je razkril, da ima na banki 57 tisoč evrov prihrankov in sto tisoč evrov naloženih v življenjska zavarovanja. Varčuje tudi Matjaž Han, ki ima na banki dobrih 45 tisočakov, v obveznicah pa še dobrih 54 tisoč evrov.

Virant na banki 85 tisočakov

Med osmimi poslanci Državljanske liste Gregorja Viranta (DLGV) svojega premoženja javnosti ni zaupal le Bojan Starman. Poslanec Rihard Braniselj je razkril, da je med drugim lastnik hiše in njive na Madžarskem. Poslanka Kristina Valenčič pa je med drugim lastnica apartmaja v Vodnjanu na Hrvaškem. Zanimivo je tudi, da za zdaj še poslanec DLGV Ivan Vogrin premoženja, razen deležev v petih podjetjih, skoraj nima.

Med vsemi poslanci, ki so razkrili premoženje, pa ima največ denarja na banki predsednik državnega zbora Gregor Virant – dobrih 85 tisoč evrov –, še dobrih 14 pa jih ima v vzajemnih skladih.

Žveglič z osmimi hlevi

Podatke so razkrili tudi štirje od šestih poslancev SLS. Poslanec Roman Žveglič je razkril, da ima kmetijo s hišo in osmimi kmetijskimi poslopji ter slabimi 20 hektarji zemljišča, v lasti ima tudi traktor. Solastnik skoraj 14 hektarov zemljišč je tudi Jakob Presečnik, ki ima med drugim čebelnjak. Njihova poslanka Jasmina Opec pa je zatrdila, da nima nobene lastnine, ki bi jo morala prijaviti KPK. Poslanca SLS Franc Pukšič in Mihael Prevc svojih podatkov o premoženju javnosti nista razkrila.

V poslanski skupini NSi so premoženje razkrili trije poslanci, podatkov nam ni poslal le nadomestni poslanec Janez Vasle. Matej Tonin je zapisal, da je prijatelju posodil 20 tisoč evrov, je pa med poslanci, ki so nam razkrili premoženje, edini lastnik čolna.

SDS, PS in Desus skrivnostni

Poslanci največjih poslanskih skupin – SDS in Pozitivne Slovenije (PS) – svojega premoženja javnosti niso želeli razkriti. V SDS so zapisali, da je “SDS kot edina stranka doslej že leta 2009 objavila celotno premoženjsko stanje svoje poslanske skupine na spletni strani SDS”. Ti podatki so še vedno dostopni, vendar niso posodobljeni. Nove podatke bodo objavili, “če bodo to storile tudi preostale poslanske skupine in preostali funkcionarji”. V Desusu so nas napotili na KPK, vendar nam od tam podatkov ne smejo posredovati.

Mini intervju s Simono Habič, predsednico Društva Integriteta - Transparency International
Simona Habič, predsednioca Društva Integriteta - Transparency International | Avtor: mediaspeed mediaspeed

Če želijo ohraniti zaupanje, podatke razkrijejo

Bi moralo biti premoženje poslancev pri nas javno?
Mislim da, ker je le v Franciji in Sloveniji med 26 državami znano le institucijam. Nekatere države razkrivajo omejeno, v nekaterih pa le mediji.

Zakaj bi podatki morali biti javni?
Poslanci imajo že danes možnost, da razkrijejo svoje premoženje na lastno pest. To lahko naredijo, če želijo ohraniti zaupanje javosti in s tem pokažejo integriteto. Tako bi funkcinar pokazal transparentnost. Podatke lahko objavijo tudi na spletnih straneh strank.

Zakaj tega ne objavijo? Česa se bojijo?
Pri nas se še vedno na primer stigmatizirajo podjetja, ki donirajo političnim strankam. Vsi se tako po eni strani bojijo, da bo kdo brskal po njihovi zasebnosti, po drugi strani pa, da se bodo razkrile povezave med podjetji in posamezniki. Z razkritjem se lahko predčasno prepreči morebitno navzkrižje interesov tako podjetja, funkcionarja kot politične stranke – če se to zgodi, pa se lahko bolj etično ukrepa. Vendar je odnos do transparentnosti v Sloveniji še nerazvit.

Komentarjev 1
  • crvit 08:14 07.april 2012.

    SDS, PS in Desus torej lažete in nekaj prikrivate itak pa je že znano da je janša lagal na začetku ne vem janša kaj te je strah aha mogoče imaš preveč in sedaj ne upaš to javno povedat