Slovenija
17 ogledov

Med pravom in politiko

Pravniki enotni: vplivu politike se ni mogoče izogniti. Beseda tudi o WikiLeaksu.
"Wikileaks odkriva, kaj dejansko počne diplomacija, in povzroča spore na svetu," pravi Musarjeva. "Pri diplomatskih depešah gre res tudi za tajne podatke, ampak če je v dokumentu nekaj, kar kaže na sum storitve kaznivega dejanja, potem tak dokument ne more biti tajen."

"Pravnik ne more delovati v pravniškem oklepu," je na okrogli mizi z naslovom Pravnik med pravno korektnostjo in politično všečnostjo dejal Miro Cerar. "Bistveno je, da pravnik pri svojem delovanju določi zelo jasne meje, do kje njegovo delovanje pomeni stroko, in kje posega že v druge sfere."

Odvetnik Franci Matoz je mnenja, da politika neposredno vpliva na vse sfere življenja in do problema pride, ko začne prek svojih neformalnih poti zlorabljati pravo. Pravnik naj bi postavil mejo, ampak žal so ti neformalni vzvodi taki, da se polaščajo prava.

Vlasta Nussdorfer je glede poseganja politike v pravosodje trdnega mnenja, da tu ni prostora za politiko, temveč morajo veljati zgolj strokovne odločitve. Minister lahko po njenih besedah v razmerju do tožilstva uporabi tudi argumente moči, vendar mora s strani tožilstva vedno prevladati moč argumentov.

"Politika je sredstvo za doseganje določenih ciljev na temelju nekaterih interesov," je poudaril Rajko Knez in dodal, da je treba posamezniku privzgojiti vrednote tako, da bo lahko rekel, od tu naprej ne grem.

Odvetnica Nina Zidar Klemenčič je prepričana, da je danes že vsaka zadeva v Sloveniji politična in vsako ravnanje v pravosodju se lahkomiselno okarakterizira kot politično.

Nataša Pirc Musar spremlja politiko z distanco, ne more pa dosti narediti kot pravnica, da bi se razmere izboljšale. Od svojih sodelavcev zahteva pravo, pravo in še enkrat pravo.

Na okrogli mizi so sicer podelili tudi priznanja najbolj vplivnim pravnikom letošnjega leta. To so: Miro Cerar, Damijan Gregorc, Rajko Knez, Franci Matoz, Vlasta Nussdorfer, Marko Pavliha, Nataša Pirc Musar in Nina Zidar Klemenčič. Rajko Pirnat in in Lucija Šikovec Ušaj sta udeležbo na okrogli mizi opravičila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.