Slovenija
25 ogledov

Med prazniki dogaja zeleno

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Prazniki. Za odklop dovolj že celodnevno preživljanje časa v lastni režiji. Narava. Navdaja nas z optimizmom, pomirja, omogoča, da smo v stiku sami s seboj.

Zeleno. Cerkniško jezero, naravni rezervat Škocjanski zatok in Sečoveljske soline so le nekateri izmed številnih slovenskih krajev, primernih za opazovanje ptic. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic v torek, 27. aprila, organizira tradicionalni izlet na Cerkniško jezero, kjer bodo ptice opazovali pri spomladanski selitvi. “Slabo vreme po navadi obeta najzanimivejši teren!” pravijo.

Da bi se ‘odklopili’ od vsakdanjih stvari, ni nujno, da gremo na daljše potovanje in da popolnoma spremenimo okolje,” meni psihologinja Lea Beznik. Za odmik od vsakdana svetuje vnaprej načrtovano celodnevno preživljanje časa v lastni režiji, ki bi ga morali izpeljati vsaj dvakrat na mesec. “Takšen dan naj ljudje začnejo preživljati takoj, ko se zbudijo, in ne šele po drugi uri popoldne,” opozarja. Po njenih besedah je treba tisti dan upočasniti tempo, pustiti televizor ugasnjen, časnike pa neprebrane.


Počasi bo topleje. Napoved. “Temperature se bodo počasi povišale,” pravi Andrej Pečenko z agencije za okolje. Po njegovih besedah je napovedovanje vremena precej natančno tudi za deset dni vnaprej. Vendar je vreme trenutno precej spremenljivo, zato so napovedi dobre za približno od šest do sedem dni vnaprej.

Z naravo do optimizma
Za tiste, ki si želijo družbe, Lea Beznik predlaga udeležbo v kakšnih delavnicah, vpis v tečaj joge ali plesa. “Tistim, ki so raje sami, pa svetujem sprehod, opazovanje ptic, obisk parka, živalskega vrta, arboretuma ali odhod do bližnje reke,” pravi.

Narava nas zlasti zdaj, spomladi, z vsemi barvami navdaja z optimizmom,” pojasnjuje in doda, da se v naravi običajno pomirimo. Tam smo najbolj v stiku sami s seboj, zato priporoča tudi denimo samo posedanje in strmenje v morske valove.

Slovenski zeleni kotički
Med tako imenovane zelene zglede spletna stran Slovenijo čutim uvršča dolino Soče, Solčavsko, kobariško Deželo žive vode in Kozjanski park. Med najzanimivejše kraje slovenske narave pa med drugim spadajo slap Savica, Blejski Vintgar in Triglavski narodni park.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Koledar prireditev:
27. april
-  36. Trim pohod na Boč ob dnevu upora.
-  Splavarjenje s Koroškimi splavarji na Dravi, Muta.
-  Partizanski pohod ob dnevu upora, Sežana.
-  2. Pohod k slapu Savica, Bohinj.
-  Pohod Kurešček–Rašica.
-  Spoznajmo kače: srečanje z živalmi, Živalski vrt Ljubljana.
-  Tradicionalni izlet na Cerkniško jezero z opazovanjem ptic, Dolenje Jezero.
-  Narava pozimi: ustvarjalna delavnica v KD Španski borci, Ljubljana.
-  Otok, mesto in drugi: literarno-glasbena prireditev, Ljubljana – svetovna prestolnica knjige.

30. april
-  Slovenski majnik: prvomajske šege in navade, Idrija.
-  Duhci in ostale živali z Madagaskarja: srečanje z živalmi, Živalski vrt Ljubljana.
-  Prvomajska kresovanja, vsa Slovenija.

1. maj
-  Lepu d' s' pršu: 3. prvomajska tržnica, Rakek.
-  Prvomajska budnica pihalne godbe, Podčetrtek.
-  Rožnik 2010 – praznovanje 1. maja, Ljubljana.
w Pohod na Krim, Ig.
-  Prvomajski pohod na Sabotin, Nova Gorica.
-  Rekreacijski tek Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Maribor.
- Mehurčkologija – znanstvena dogodivščina v Hiši eksperimentov, Ljubljana.
- Mustrova pot: prvomajski pohod s piknikom, Cirkulane.

2. maj
- Zadnji smučarski dan na Kaninu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.