Slovenija
31 ogledov

Med preventivo policista rešila Nemko

1/6
Žurnal24 main
V prvem polletju so policisti PU Nova Gorica zabeležili tri gorske nesreče. Dva planinca sta umrla. V soboto med preventivno akcijo naleteli večinoma na ustrezno opremljene, z izjemo 9 Slovencev.

Kot smo že poročali, je v soboto v gorah potekala preventivna akcija pripadnikov gorske policijske enote.

Policista Posebne policijske enote – Gorske enote Policijske uprave Nova Gorica sta se odpravila z Mangartskega sedla proti Mangartu v zahodnih Julijskih Alpah. Na Mangartskem sedlu sta naletela na ustrezno opremljene planince. Med hojo na vrh Mangarta sta srečala okoli 25 planincev. Med vračanjem pa sta opozorila skupino devetih slovenskih turistov zaradi neprimerne obutve, a skupina je kljub opozorilu nadaljevala s turo.

 

Sobotna akcija na Mangartu: fotografije si lahko ogledate v galeriji.

Med preventivo rešila 45-letno Nemko
Pri vračanju pa sta se vključila tudi v reševanje 45-letne nemške državljanke, ki si je na vrhu Mangarta zlomila desni gleženj, tako da so jo reševalci morali s helikopterjem odpeljati v jeseniško bolnišnico. V prvem polletju 2010 so policisti PU Nova Gorica obravnavali tri gorske nesreče (lani dve), v katerih sta dve osebi izgubili življenje, hudo telesno poškodovana pa je bila ena oseba. Glavni vzroki za najhujše nesreče so po njihovih ugotovitvah padajoče kamenje, zdrs, plezanje kljub neugodnim vremenskim razmeram, zdrs na snegu, padec pri plezanju.

Statistika minulih let na področju PU Nova Gorica:

Gorske nesreče 2009 2008
Skupno število 7 9
Smrtni primeri 3 2
Hude telesne poškodbe 3 5
Lažje telesne poškodbe 1 2
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.