Slovenija
263 ogledov

Med ranjenimi tudi Slovenka

Ranjena civilna strokovnjakinja Melita Šinkovec (Foto: Vekoslav Rajh/MORS)
1/6
Žurnal24 main
V napadu na vojaško bazo Vianini v Heratu v Afganistanu je bila lažje poškodovana tudi pripadnica slovenskega kontingenta.

Z ministrstva za obrambo so sporočili, da je bila zaradi detonacije lažje poškodovana civilna funkcionalna strokovnjakinja, pripadnica slovenskega kontingenta Melita Šinkovec. Slovenska pripadnica je lažje ranjena, v glavo jo je zadel drobec stekla, je za Žurnal24 povedal Simon Korez, tiskovni predstavnik slovenske vojske.  

"Slovenska pripadnica je le lažje poškodovana, med napadom je bila v bazi, ranil jo je drobec stekla, ki se je zdrobil ob detonaciji," pravi Korez, ki dodaja, da se v Heratu na teden zgodita en ali dva napada na vojaško bazo, kjer delujejo pripadniki Natovih sil. "Stopnja pripravljenosti je v skladu s situacijo, ostaja na najvišji ravni," pravi Korez. Slovensko pripadnico je oskrbel zdravnik v bazi in se ne bo vrnila v Slovenijo.

Na območju mesta Herat v dveh drugih bazah deluje še 15 pripadnikov slovenskega kontingenta, ki svoje dolžnosti opravljajo nemoteno, so še sporočili z ministrstva. 

Umrlo pet oseb
V današnjih dveh samomorilskih napadih v Heratu je bilo ubitih pet ljudi, več deset je ranjenih, je sporočila policija. Napada sta se zgodila istočasno. Eden od njiju se je zgodil v centru mesta Herat, drugi pa v bližini baze mednarodnih sil Isaf, v kateri je nameščena skupina za obnovo provinc (PRT) pod italijanskim vodstvom. Ob vhodu v bazo se je razstrelil samomorilski napadalec v manjšem tovornjaku.

Pred šestimi leti zapeljali na mino
Edini incident slovenske vojske na misiji Isaf doslej se je zgodil leta 2005. Vozilo kontingenta Slovenske vojske je v okolici Kabula pri opravljanju rednih izvidniških nalog zapeljalo na mino, ki pa ni terjala žrtev. En vojak si je takrat poškodoval sluh.

So pa na naše vojake tudi že streljali. Kot nam je nedavno povedal brigadir Vojteh Mihevc, ki je poveljeval 14. kontingentu operativne skupine za mentorstvo in povezave misije Isaf, so na naše vojake v času mentorstva tudi že streljali z lahkim pehotnim orožjem.

Povedal nam je še, da se je že sicer spremenljiva varnostna situacija v Afganistanu po uboju Osame bin Ladna dodatno spremenila, saj so okrepili aktivnosti.

Iz Slovenske vojske so nam za konkretni primer zatrdili, da ni povezan s spremenjenimi nalogami naše vojske v Afganistanu in da bi se zaradi negotovih razmer v državi lahko pripetil kadarkoli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.